Narkotisk stoff som selges som «nese-spray» har kostet 130 svensker livet

- Selv narkomane skjønner at dette er farlig, sier det norske Legemiddelverkets fagdirektør.

OVERDOSE: Rettsmedisinere kom fram til at artisten Prince' (bildet) dødsfall  skyldtes en overdose med fentanyl. Nå slår svensk politi alarm om misbruk av stoffet. Foto: Ritzau.
OVERDOSE: Rettsmedisinere kom fram til at artisten Prince' (bildet) dødsfall  skyldtes en overdose med fentanyl. Nå slår svensk politi alarm om misbruk av stoffet. Foto: Ritzau. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Minst 130 personer har omkommet det siste året etter å ha brukt legemiddelet Fentanyl, melder svenske Aftonbladet.

- Styrken er brutal og i enkelte tilfeller er det nok å få den på huden for at det skal være farlig, sier Emil Eisersjö ved det svenske politiets nasjonale operative avdeling til Aftonbladet.

Livsfarlig

Det er særlig spray-varianten - som øker mest - svensk politi nå advarer mot.

- Alle som har vært forkjølet og har brukt nesespray vet hvor lett det er å ta litt ekstra. Men fentanyl er livsfarlig, og man kan dø av det hvis man overdoserer, sier Eisersjö.

I Norge fikk 7748 pasienter det sterke smertestillende medikamentet på resept i fjor, opplyser Legemiddelverket (LMV). I tillegg kommer de som får det på sykehus. Legemiddelet brukes av kreftpasienter og andre med sterke smerter.

LMVs medisinske fagdirektør hadde ikke dødstall for Norge tilgjengelig nå i kveld.

Selges på nettet

Fentanyl ble nylig omtalt verden over, da en obduksjonsrapport viste at artisten Prince' døde av en overdose av stoffet.

Aftonbladet skriver at fentanyl er opptil 30-50 ganger sterkere enn heroin, men at varianter av stoffet likevel selges lovlig på nettet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer