Narkotisk stoff som selges som «nese-spray» har kostet 130 svensker livet

- Selv narkomane skjønner at dette er farlig, sier det norske Legemiddelverkets fagdirektør.

OVERDOSE: Rettsmedisinere kom fram til at artisten Prince' (bildet) dødsfall  skyldtes en overdose med fentanyl. Nå slår svensk politi alarm om misbruk av stoffet. Foto: Ritzau.
OVERDOSE: Rettsmedisinere kom fram til at artisten Prince' (bildet) dødsfall  skyldtes en overdose med fentanyl. Nå slår svensk politi alarm om misbruk av stoffet. Foto: Ritzau. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Minst 130 personer har omkommet det siste året etter å ha brukt legemiddelet Fentanyl, melder svenske Aftonbladet.

- Styrken er brutal og i enkelte tilfeller er det nok å få den på huden for at det skal være farlig, sier Emil Eisersjö ved det svenske politiets nasjonale operative avdeling til Aftonbladet.

Livsfarlig

Det er særlig spray-varianten - som øker mest - svensk politi nå advarer mot.

- Alle som har vært forkjølet og har brukt nesespray vet hvor lett det er å ta litt ekstra. Men fentanyl er livsfarlig, og man kan dø av det hvis man overdoserer, sier Eisersjö.

I Norge fikk 7748 pasienter det sterke smertestillende medikamentet på resept i fjor, opplyser Legemiddelverket (LMV). I tillegg kommer de som får det på sykehus. Legemiddelet brukes av kreftpasienter og andre med sterke smerter.

LMVs medisinske fagdirektør hadde ikke dødstall for Norge tilgjengelig nå i kveld.

FARLIG: - Selv narkomane skjønner at dette er farlig. Det er lett å ta overdose, sier medisinsk fagdirektør i det norske Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Berit Roald / Scanpix
FARLIG: - Selv narkomane skjønner at dette er farlig. Det er lett å ta overdose, sier medisinsk fagdirektør i det norske Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Selges på nettet

Fentanyl ble nylig omtalt verden over, da en obduksjonsrapport viste at artisten Prince' døde av en overdose av stoffet.

Aftonbladet skriver at fentanyl er opptil 30-50 ganger sterkere enn heroin, men at varianter av stoffet likevel selges lovlig på nettet.

- Da det finnes flere varianter som ikke er narkotikaklassifisert, går det an å enkelt og lovlig få tak i dem på nettet, sier Eisersjö.

Grunnen er at det stadig utvikles nye varianter, og at svenskene ikke greier å oppdatere lovverket i samme takt.

Strengt forbudt

Legemiddelverkets medisinske fagdirektør Steinar Madsen synes det er vanskelig å si noe om omfanget av misbruk av fentanyl her i landet.

- Jeg har inntrykk av at bruken av dette er beskjeden i Norge. Selv narkomane skjønner at dette er farlig. Det er lett å ta overdose, sier Madsen til Dagbladet.

Han sier at bruk av fentanyl eller fentanyl-liknende stoffer i Norge er strengt forbudt hvis man ikke har resept eller får det på sykehus.

- Vi har en lovgivning i Norge som sier at vi kan regne et stoff som narkotika også hvis det ligner veldig på et narkotikaklassifisert stoff, sier han.

Han forklarer at bruk uten resept eller utenfor sykehus er ulovlig også om et fentanyl-liknende stoff ikke skulle komme inn under narkotika-lovgivningen, fordi det i så fall er forbudt etter legemiddelloven.

- Nøye kontroll

Steinar Madsen tror Fentanyl misbrukes mindre i Norge enn i mange andre land.

- Men det er økende også her, sier han til Dagbladet.

Selv om stoffet er skummelt ved feil bruk, mener han det har en viktig funksjon.

- Det brukes jo under nøye kontroll hos legene, og Fentanyl er et veldig godt smertestillende legemiddel for dem som har alvorlige kreftsykdommer og andre sykdommer med sterke smerter, nettopp fordi det er så sterkt og virker fort, sier Steinar Madsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer