- Narkotyveri kan være motiv for skytingen på Tøyen

Et tyveri av flere titalls kilo av det narkotiske stoffet Khat kan være det direkte motivet for drapet og drapsforsøket på Tøyen i Oslo søndag kveld.

DREPT PÅ KLOSS HOLD: 38-åringen satt i førersetet på denne røde Opelen da han ble skutt og drept av ukjente gjerningsmenn. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
DREPT PÅ KLOSS HOLD: 38-åringen satt i førersetet på denne røde Opelen da han ble skutt og drept av ukjente gjerningsmenn. Foto: Stian Lysberg Solum/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet kjenner til, ble det i sommer smuglet et betydelig kvantum khat fra Nederland til Norge. I ettertid skal det ha oppstått uenighet i deler av det kriminelle norsk-somaliske miljøet på Østlandet om fordelingen av partiet.

«Ført bak lyset»
En gruppering norsk-somaliere skal ha ment at de ble ført bak lyset av det som etter hvert ble en gjeng av rivaliserende landsmenn i Norge.

Dagbladet vet at en norsk-somalier for to-tre uker siden tok kontakt med et profilert advokatkontor i Oslo, og fortalte denne historien. Mannen kom til advokatkontoret i en annen sammenheng.

En kilde sier til Dagbladet at mannen kunne fortelle om et meget høyt konfliktnivå i deler av det kriminelle norsk-somaliske miljø.

På spørsmål svarte mannen at han følte seg truet, selv om han aldri var direkte involvert i den angivelige khatsaken. Han ga samtidig uttrykk for at han ikke på noen måte fryktet for sitt liv.

«Internt oppgjør»
Kriminalpolitiet arbeider etter en teori om at drapet og drapsforsøket er et internt oppgjør i det kriminelle norsk-somaliske miljøet, og at motivet kan være økonomisk. Politiet har de seinere åra avdekket en rekke større khatsaker i dette miljøet.

Den drepte, og mannen som overlevde, satt i en rød Opel i Jens Bjelkes gate på Tøyen, da to menn kom ut av en sølvgrå Audi, og skjøt mot Opelen.

Ifølge Dagbladets kilder antar politiet at dette ikke var et tilfeldig møte. Dette betyr at jakten på elektroniske spor, som teledata, kan føre etterforskerne fram de gjerningsmennene. Møtet i Jens Bjelkes gate kan være avtalt over mobiltelefon eller pc.

Khat er et narkotisk stoff, som tygges, og gir en mild form for rus. Det er spesielt populært i det somaliske miljøet, og straffenivået er svært lavt sammenliknet med andre narkotiske stoffer som hasj og marihuana.

Drapsofferet på Tøyen er tidligere dømt for drap. Han er tidligere også etterforsket for å ha angrepet Varg Vikernes.