BLE LURT:  Gerd Heidemann var journalisten som for 30 år siden ble narret til å tro at falskneren Konrad Kujau satt på en diger samling med hemmelige dagbøker fra Adolf Hitler. Foto: ASBJØRN SVARSTAD
BLE LURT: Gerd Heidemann var journalisten som for 30 år siden ble narret til å tro at falskneren Konrad Kujau satt på en diger samling med hemmelige dagbøker fra Adolf Hitler. Foto: ASBJØRN SVARSTADVis mer

Narret hele verden med Hitlers dagbøker

Den store taperen ble Gerd Heidemann (80) - reporteren som fikk skandalen til å rulle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Tyskerne feirer at det er 30 år siden Stern narret hele verden ned avsløringen av at Hitlers dagbøker var funnet.

FØRSTESIDEN: Førstesiden som kostet ham karrieren og det gode ryktet: Gerd Heidemann var journalisten som for 30 år siden ble narret til å tro at falskneren Konrad Kujau satt på en diger samling med hemmelige dagbøker fra Adolf Hitler. Den forhenværende journalisten nekter fortsatt å holde opp bladet for fotografen. Foto: ASBJØRN SVARSTAD
FØRSTESIDEN: Førstesiden som kostet ham karrieren og det gode ryktet: Gerd Heidemann var journalisten som for 30 år siden ble narret til å tro at falskneren Konrad Kujau satt på en diger samling med hemmelige dagbøker fra Adolf Hitler. Den forhenværende journalisten nekter fortsatt å holde opp bladet for fotografen. Foto: ASBJØRN SVARSTAD Vis mer

Til det tvilsomme jubileet, har begge de statlige tv-stasjonene grepet dypt i budsjettpostene og tryllet fram millioner til egne produksjoner om den utrolige historien.

Og for første gang ytrer magasinets ledelse seg om det som virkelig foregikk bak kulissene.
 

Direktørenes skyld

Felix Schmidt var en av fire sjefredaktører, og han forteller i ukeavisa «die Zeit» - med dårlig skjult skadefryd - om hvordan de redaksjonelt ansvarlige ble ført bak lyset av bladhusets direktører. 

Da Stjernereporteren Gerd Heidemann i 1980 kom på sporet av en angivelig samling med hittil ukjente dagbøker etter Adolf Hitler, gikk han rett til topps med saken.

Reporteren fikk utbetalt mellom en halv og en hel million kroner - som han skulle gi videre - for hver dagbok som ble levert. 

Til slutt satt eierne med en samling på 67 bind - og hadde satt over styr mer enn 40 millioner kroner. Meningen var hele tiden at investeringen skulle mangedobles på salg av bokrettigheter i et enormt verdensmarked.

Kjøpte vinduer

Jakten på dagbøkene, førte ham til en kar som bodde i Stuttgart.

Vedkommende var identisk med svindleren Konrad Kujau - og kunne fortelle om en Junker 352, som var ett av de 10 flyene som Adolf Hitler den 20. april 1945 fikk fylt opp med personlige eiendeler som skulle bringes i sikkerhet.

I lasten befant det seg kasser med papir og notater. Flyet ble imidlertid skutt ned sør for Dresden og styrtet utenfor landsbyen Börnersdorf.

- Noen folk fra Stasi fulgte oss, og på kirkegården i Börnersdorf fant vi faktisk gravene til piloten og de andre.  Flere lokale hadde tatt vare på deler av flyvraket. Jeg husker en guttunge som solgte meg to sidevinduer fra flyet. Jeg har dem ennå, sier Heidemann til Dagbladet, og dukker dypere inn i et overfylt arkivrom.

Sjarmerende skurk

Falskneren Konrad Kujau storskrattet mens han overfor domstolen vedgikk at han hadde sittet i to-tre år og forfattet dagbøker. 

Når det står at Hitler har dårlig mage, så skyldtes det som regel at Kujau hadde smerter i mellomgulvet den dagen.

Heidemann ble sittende med hele den økonomiske katastrofen, og skylder fortsatt millioner til Sterns eier.

Flere av de som var involverte, medgir i intervju at den arme eksreporteren med sikkerhet ikke var den eneste som bar ansvar for at ukebladet kom på gata med Hitler-dagbøkene over hele førstesida. 

Noen dager etter offentliggjøringen, slo eksperter fast at de umulig kunne stamme fra Hitlers hånd.  For Stern var skandalen - og den moralske så vel som økonomiske katastrofen - komplet.

Likte nazidøtre

Flere aktører peker på at Gerd Heidemann kanskje hadde rotet seg for dypt ut i en sump av gamle nazister.

I ungdommen var han et par år kjæreste med den forhatte SS-generalen Reinhard Heydrichs eldste datter. 

Senere var han i fem år sammen med Luftwaffesjef Hermann Görings datter.  Heidemann var også personlig venn med et par tidligere SS-generaler - og den stolte eier av Görings luksusskip «Carin II» - noe han selv aldri har forsøkt å legge skjul på.

- Historien om dagbøkene er en skamplett i historien vår, sier sjefredaktør Thomas Osterkorn i en stor reportasje på ZDF og fortsetter: - Det hele var ei brun suppe og de falske hitlerdagbøkene ligger godt gjemt i en kjeller - hvor de kommer til å bli.

Men han må ha gjort opp regning uten Gerd Heidemann - som nå vil kreve å få dem utlevert, fordi han gjerne vil offentliggjøre dem.

- Det har jeg kontraktfestet krav på, sier Heidemann til Dagbladet - med et smil.

Det var ikke flyruta

En mann fra Börnesdorf står fram i en av tv-sendingene og husker tilbake fra den gangen folka fra Stern og Stasi var i bygda for å lete etter flyvrak fra krigens dager. 

- Jeg var bare guttungen, og jeg kan huske at han journalisten drev og spurte om vi ikke hadde gjemt bort deler fra flyet.

- Jeg tok to gamle sidevinduer fra pappas bil, og solgte dem til ham for en haug med D-mark, skratter mannen.

STORT ARKIV: Samleren Heidemann har fortsatt hele leiligheten full med hyller fra gulv til tak - de inneholder det enorme arkivet hans. Foto:Asbjørn Svarstad
STORT ARKIV: Samleren Heidemann har fortsatt hele leiligheten full med hyller fra gulv til tak - de inneholder det enorme arkivet hans. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer