Narvesen skal selge pølser med krokodillekjøtt - dyrebeskyttelsen reagerer

Forstår ikke behovet for Narvesens nye krokodillepølser.

PØLSEVEV: Se opp måker. Narvesen skal begynne å selge pølser med krokodille og struts. Foto: Sara Estiri/Dagbladet
PØLSEVEV: Se opp måker. Narvesen skal begynne å selge pølser med krokodille og struts. Foto: Sara Estiri/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Raser over gåselever på Peppes' nye pizza

(Hegnar.no): Vi nordmenn er glade i pølser. Vi spiser i snitt 115 pølser per innbygger i året, ifølge Leiv Vidar og Narvesen, som i dag lanserer det de omtaler som «Norges mest eksotiske pølser».

Pølser av krokodille, bison, struts og villsvin vil stå på menyen hos Narvesen i tiden fremover.

Markedssjef for Narvesen, Stian Breivik i Reitangruppen, er stolt av de nye pølsene og stikker ikke hodet i sanden.

- Nye og spennende smaker gir variasjon og matglede for våre kunder, og denne kampanjen er vi ekstra stolte av. Dette er et veldig spennende skritt for pølsespesialisten Narvesen, og markerer at vi virkelig tar norske forbrukere på alvor når det gjelder å tilby variasjon og mangfold, sier han.

Rosemaler dyrenes tilværelse Dyrebeskyttelsen Norge er imidlertid ikke enig med Narvesen i at de nye pølsene er mye å være stolte av.

- Vi stiller oss uforstående til at det skal være et behov for slike «eksotiske pølser», sier Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge til HegnarKvinner.

Narvesen og Leiv Vidar hevder på sin side at de stiller høye krav til leverandørene av de eksotiske kjøtt-typene. De første pølsene av bison er allerede i salg hos Narvesen.

Disse er for eksempel laget av kjøtt fra Carmen Creek Bison, en ranch i Canada, der dyrene ifølge Reitangruppen får gå fritt på store områder, til de når sin naturlige slaktevekt ved 26 måneder.

- Det høres det ut som om Narvesen prøver å rosemale tilværelsen for disse dyrene. Jeg stiller derfor spørsmålstegn ved hvor grundig de har sjekket opp forholdene og dyrevelferden på stedene der dyrene blir avlet opp og slaktet. I land hvor denne typen dyr lever er det nemlig slik at de ofte har en nok så uliket syn på dyr og dyrevelferd enn det vi har, sier Krogstad.

På spørsmål om hva slags krokodille som vil bli brukt i de kommende krokodillepølsene, og hvor de kommer fra, har imidlertid ikke Leiv Vidar noe svar.

(U)SPISELIG: Snart kan man få krokodille i lompe hos Narvesen. Hvor krokodillene kommer fra er foreløpig ikke avgjort. Foto: Tollvesenet
(U)SPISELIG: Snart kan man få krokodille i lompe hos Narvesen. Hvor krokodillene kommer fra er foreløpig ikke avgjort. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Leiv vidar har ennå ikke avgjort hvilken leverandør som skal velges, sier kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen, Solfrid Flateby.

- Krokodillen skal ikke lanseres før i oktober så vi har ikke alle detaljer på kjøttråvaren enda, sier Asbjørn Koller, markedssjef i Leiv Vidar.

Koller er forhåpentligvis klar over at en liste på Wikipedia viser at flere krokodilletarter er utrydningstruet.

Helt OK med én til HegnarKvinner spør Breivik om det ikke er nok at den gjennomsnittlige nordmann spiser 115 pølser i året.

- Narvesen ønsker å tilby pølser, ettersom det norske folk er glad i det, og de nye pølsene inneholder 22 prosent mer kjøtt enn vanlige pølser, og har et proteininnhold som er hele 25 prosent høyere enn i en tradisjonell grillpølse. Da synes vi det er helt ok med en pølse til, svarer markedssjefen.

- Hva viser innføringen av eksotiske pølser om Narvesens og Reitangruppens syn på miljø, bærekraft og dyrevelferd?

- Vi er opptatte av miljø, dyrevern og etisk handel, og opplever at vår leverandør, Leiv Vidar, tar dette på alvor, understreker Breivik.

Begrenset omfang De utradisjonelle pølsene produseres kun i et begrenset omfang, og vil være tilgjengelige i korte kampanjeperioder under tittelen «Pølser fra hele verden».

Les også: Barn risikerer lavere IQ ved å spise hjortevilt

IKKE POLITIKK: Hei, har dere en struts i lompe? Foto: ODD ROAR LANGE
IKKE POLITIKK: Hei, har dere en struts i lompe? Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer