Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narvesen skjerper sikkerheten etter at jente (17) ble voldtatt under ran

- Har aldri tidligere har hatt en tilsvarende hendelse i våre butikker.

RANET: Politiets kriminalteknikere undersøkte Narvesen-kiosken i Bogstadveien etter ranet og voldtekten. Foto: Frank Evensen
RANET: Politiets kriminalteknikere undersøkte Narvesen-kiosken i Bogstadveien etter ranet og voldtekten. Foto: Frank Evensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot 16- og 18-åringen som i 20-tida ranet Narvesen-kiosken i Bogstadveien 29. november i fjor, hvor 16-åringen i etterkant av ranet voldtok den 17 år gamle jenta som var alene på jobb, pågår nå i Oslo tingrett.

Jenta selv forklarte i retten at hun har forsøkt å komme tilbake til deltidsjobben, og at hun også har forsøkt å jobbe i en annen kiosk, men at hun ikke orker å gjøre det lenger, og at hun vil se seg om etter noe annet.

Narvesen har skjerpet rutinene Narvesen-eier Reitan Convenience har gjennomgått rutinene ved butikken hvor 17-åringen jobbet, og skjerpet inn på kravene til de som driver butikkene i kjeden.

- Vi har gjennomgått våre retningslinjer nøye, og har blant annet skjerpet anbefalingen til våre kjøpmenn om ikke å ha ansatte under 18 år alene på jobb. Det blir i lys av en så alvorlig hendelse også et naturlig skjerpet fokus på sikkerhet generelt, selv om dette uansett alltid har svært høy prioritet hos oss, skriver Ida Håvik, pressesjef i Reitan Convenience, i en e-post til Dagbladet. 

Hun skriver at de har gjennomført en «omfattende tredjeparts sikkerhetsvurdering av butikken og rutinene» i butikken der jenta jobba.

- Selv om det ikke ble avdekket konkrete rutinesvikt eller sikkerhetsmangler som kan knyttes til hendelsen, er det gjennomført enkelttiltak som skal bidra til å bedre sikkerheten i butikken, blant annet oppgradering av kameraovervåkningssystemet. Jeg må også understreke at vi aldri tidligere har hatt en tilsvarende hendelse i våre butikker, og at dette er en sak vi tar svært alvorlig, skriver Håvik.

- Ingen skal måtte stå alene Nicholas Wilkinson, leder i Sosialistisk Ungdom (SU) mener saken viser at Arbeidsmiljøloven må endres, slik at det blir påbudt med to personer til stede på jobber i det offentlige rom på kvelds- og nattestid.

- Når en 17-åring blir voldtatt på jobb for Narvesen helt alene på kvelden viser det at sikkerheten ikke er god nok med kun én ansatt. Vi foreslår å lovfeste at minst to skal være på jobb slik at ingen skal måtte leve med frykt på jobb, sier Wilkinson til Dagbladet. 

- Ingen skal måtte stå alene på nattskift med stressklumper i magen mens fulle folk raver rundt i butikken, sier Wilkinson, som selv har hatt deltidsjobb flere år i en Deli de Luca-kiosk i Oslo sentrum.

- Jeg har selv kjent på frykten da aggressive menn kom til butikken da jeg var alene på jobb på natta. Vi hadde blitt ranet måneden før. Det må være et minstekrav at to er på jobb samtidig, sier han.

Kioskene mer utsatt Handel og kontor (HK), som er fagorganisasjon for butikkansatte, har programfestet å jobbe for en slik lovendring for å sikre forebygging og ettervern av vold, og trusler om vold og ran, opplyser Børje Furunes, leder for avdelingen for informasjon, organisasjon, samfunnskontakt i HK.

SU-LEDER: Nicholas Wilkinson.
SU-LEDER: Nicholas Wilkinson. Vis mer

- Bankene har blitt bedre sikret, og da beveger ranerne seg nedover i næringskjeden, og kioskene er blitt et mer utsatt mål, sier Furunes.

Han sier det viktigste er at butikkeierne foretar sikkerhetsvurdering, og gjør det de kan for å sikre de ansatte best mulig.

- Det er ikke nødvendigvis hensiktsmessig med et krav om to personer på jobb på en kiosk på Dønna på Helgelandskysten. Men i Oslo sentrum kan det være helt nødvendig. Samtidig er det flere andre mulige tiltak, som å stenge selve kiosken og la all handel gå gjennom en luke, eller å ha vektere i lokalet, sier Furunes.

Ida Håvik i Reitan Convenience opplyser at de i ettertid har gjort det de kan for å ivareta jenta, hennes pårørende og de som jobber i butikken på best mulig måte, samt bistått politiet med nødvendig informasjon og dokumentasjon.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart