Narvik har ikke penger til julelønna

Må ta opp banklån for å betale de kommuneansatte etter spekulasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Narvik kommune har ikke lenger egne penger for å betale de kommuneansattes desemberlønn.

Det bekrefter administrasjonssjef Trond L. Hermansen overfor Ofotens Tidende. Nå må kommunen trolig bruke av en kassakreditt med en kredittramme på 100 millioner for å sørge for at de ansatte får lønn før jul.

- Vi har ikke trukket på denne kreditten tidligere, men det har vært nære på et par ganger, sier Hermansen.

Sammen med kommunene Rana, Hattfjelldal og Hemnes kan Narvik tape like mye som de opprinnelig skjøt inn i risikable investeringer hos Terra Securities. Med investeringer på 451 millioner kroner kan det samlede tapet dermed komme opp i 900 millioner kroner.

I juni i år innløste kommunen 52 millioner kroner fra tidligere obligasjonsinvesteringer for å låne ut penger til amerikanske kommuner. Administrasjonssjef Hermansen sier til Ofotens Tidende at det er «uheldige omstendigheter» som er årsaken til at det nå ikke er penger på de kommunale kontoene.

Narvik kommune har varslet kraftige kutt på rundt 60 millioner kroner for å bringe budsjettet for 2008 i balanse.

- For lite overføringer

- Vi er i en økonomisk vanskelig situasjon. Den går tilbake til den tiden vi hadde veldig lite overføringer til kommunen. Vi har en bedre økonomi, men dog er det for lite overføringer til kommunen som er hovedårsaken til den situasjonenen vi er i, sier hovedtillitsvalgt Knut Nilsen i Narvik til Dagbladet.no.

- Spekulasjonene i verdipapirer har vel også en innvirkning på økonomien?

- Børsspekulasjonene har slik jeg oppfatter det ingen innvirkning på disse tingene. Hva som blir på sikt vil jeg ikke spekulere i, men det er ikke det som er årsaken til denne situasjonen vi nå er i, sier Nilsen.

Administrasjonssjef Hermansen satt i interne møter i Narvik og ordfører Karen Margrethe Kuvaas var i krisemøte i Oslo da Dagbladet.no ringte for kommentar i formiddag.