Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NASA: - Vi har gått langt tilbake i tid, lenger enn vi noen gang hadde forventet å kunne gjøre

Hubble-teleskopet fanget opp en av universets eldste galakser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA teleskopet tar oss 13,4 milliarder år tilbake i tid, til 400 millioner år etter Big Bang.

Det har fanget opp galaksen GN-z11, en av de første galaksene som var med på å forme universet.

- Vi har gått langt tilbake i tid, lenger enn hva vi noensinne hadde forventet å kunne gjøre med Hubble, sier forsker Pasccal Oesch ved Yale University ifølge NASA.

Aldri før har teleskopet fanget noe som ligger så langt unna i tid. Den forrige galaksen man klarte å måle distansen til, ligger 200 millioner år lengre unna Big Bang i tid enn GN-z11.

«Tidligere har vi regnet distansen til galakser ved å bestemme fargen ut fra bilder fra Hubble og NASA's Spitzer-teleskop. Nå, for første gang for en galakse som ligger i en så ekstrem distanse, brukte teamet Hubbles Wide Field Camera 3 til å spektroskopisk måle nøyaktig distanse til GN-z11, ved å splitte lyset i komponentfargene», skriver de om distanserekorden.

For å bestemme en galakses distanse i tid, ser man på rødforskyvningen - en økning i bølgelengde. Jo større rødforskyvningen er, jo større er distansen. 

«Ved måling av forskyvningen kan man fastlegge den hastighet dette skjer med. Man har på den måten funnet at alle fjerntliggende galakser fjerner seg fra oss», skriver fysikkprofessor Øyvind Grøn på Store Norske Leksikons nettsider.

- De spektroskopiske observasjonene avslører at galaksen ligger enda lenger unna enn hva vi til nå har trodd. Den ligger på grensen til hva Hubble kan observere, sier forsker Gabriel Brammer.

I 2018 sendes et nytt teleskop ut i verdensrommet - James Webb Space-teleskopet. Det skal være i stand til å observere enda større avstander enn hva Hubble-teleskopet i dag klarer.

Det vil kunne føre til observasjoner av enda flere unge galakser og gi informasjon om flere deler av universets historie.