2012: Dommedagsteoretikere var sikre på at apokalypsen skulle feie over kloden 21. desember 2012. Nasa var så sikre på at det var sprøyt at de ga ut denne videoen - i forkant. Video: NasaVis mer Vis mer

Avkler «profetier» om dommedag

Nasa avfeier dommedags­profeti som sprøyt: - Apokalyptiske eventyr

- Når noen sier de har funnet en hemmelig kode i Bibelen, så kan du avslutte samtalen med en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hadde du store planer for lørdagen? Det hadde dommedags- og konspirasjonsteoretikerne som var overbevist om at de første klare endetidstegnene, en helt spesiell konstellasjon, skulle dukke opp på himmelen over Jerusalem denne dagen.

Det skjer med ujevne mellomrom. Dommedagsteoretikere lanserer en ny dato, og hevder at jorda skal gå under. Verdens mest kulørte presse biter på agnet, og stiller spørsmålet: Er det nå det skal skje? Så langt har svaret alltid vært et rungende «nei».

Nå er man der igjen. Amerikaneren David Meade, en selverklært «spesialist i forskning og etterforskning», har en rekke ganger kastet ut datoer som skulle bringe dommedagen.

Denne gangen lanserte han teorien som baserte seg på at planetenes plassering i september forutsa dommedag. Katastrofen skulle, ifølge Meade, utløses av at en hittil uoppdaget planet i vårt solsystem skulle krasje inn i jorda, skriver Washington Post.

- Planeten eksisterer ikke

Bare sprøyt, konkluderer forskere - med Nasa i spissen. De har flere ganger avvist teorien om en Planet X, eller Nibiru - som den også har blitt kalt.

- Ulike mennesker forutsier at verden vil ende 23. september, når en annen planet kolliderer med jorda. Den aktuelle planeten, Nibiru, eksisterer ikke, så det blir ingen kollisjon, skriver Nasa i en uttalelse.

Nasa skriver videre at historien om Nibiru har eksistert i årevis og blir «periodisk resirkulert til nye apokalyptiske fabler».

Nasas uttalelse er også bare en oppdatering av deres fem år gamle avfeiing av den daværende rådende dommedagsprofetien. Den gang ble enden på mayaenes langtidskalender, 21. desember 2012, tolket som en forvarsel på dommedag. I dag kan vi trygt si at «profetien» ikke slo til.

(Teoriene førte riktig nok til at verden endte opp med filmen «2012» - med John Cusack i hovedrollen. Kanskje ikke et endetidstegn, men Dagbladets anmelder ga filmen terningkast 5.)

Finnes ikke bevis

Meade traff ikke denne gangen heller.

- Det finnes absolutt ikke noe vitenskapelig belegg for å si at det skulle være en planet på så tett kollisjonskurs med jorda. Det har ikke noe hold i virkeligheten. Men når det er sagt, er det helt klart verdt å merke seg at vi akkurat nå er vitne til et helt spesielt astronomisk fenomen, sier Christoffer Karoff ved Institutt for Fysikk og Astronomi på Aarhus Universitet til Videnskap.dk.

Han forklarer at fenomenet går ut på at månen (som er nesten full), står sammen med Venus, Mars og Merkur, slik at man kan se alle fire på en og samme gang.

Meade kalte sin påståtte oppdagelse «århundrets funn», men mente også at media forvrengte uttalelsene hans. Amerikaneren har også måttet tåle krass kritikk for å omtale seg selv som en «kristen numerolog».

- Avslutt samtalen

Ed Stetzer, teolog, professor og direktør ved Billy Graham Center for Evangelism ved Wheaton-universitetet, sier det ikke finnes noe slikt som en kristen numerolog.

- Det finnes ikke noe slikt som en kristen numerolog. Her snakker man i bunn og grunn om en falsk ekspert på et ikke-eksisterende felt, som snakker om en falsk begivenhet, sier Stetzer til Washington Post.

Han konkluderer med at Meade framstiller religionen i et uheldig lys, og får kristne til å se ut som tullinger.

- Når noen forteller deg at de har funnet en hemmelig kode i Bibelen ... Avslutt samtalen, skrev Stetzer i en artikkel i Christianity Today for halvannen uke siden.

Dagbladet omtalte dommedagsteoriene så seint som i sommer, da forskere ved Universitetet i Arizona sa de hadde funnet tegn på at en hittil uoppdaget gjenstand på størrelse med Mars skjuler seg i det ytre solsystemet, utenfor dvergplaneten Plutos bane.

Omdiskutert

Planeten forskerne mente å se spor av, er imidlertid for liten til å svare til visjonene om Planet X.

Eksistensen av en usett planet utenfor det kjente solsystemet er svært omdiskutert. I over hundre år har astronomer teoretisert om en stor planet, kalt Planet X, som går i bane utenfor Pluto.

I enkelte dommedagsmiljøer kobles Planet X, eller Nibiru til en kataklysmisk hendelse i begynnelsen av vårt århundre, der planeten kolliderer med jorda eller passerer så nær at den ødelegger vår hjemplanet gjennom blant annet polskifte og forskyvninger i jordskorpa.

Konspirasjonsteoretikere mener myndighetene vet om Nibiru, men holder dette skjult for befolkningen. Disse teoriene tilbakevises gang på gang av det etablerte vitenskapelige miljøet.

Det finnes likevel langt mer realistiske, forskningsbaserte og fortsatt skremmende scenarioer som gir grunn til bekymring for jordas framtid. Se bare her.