<strong>BER OM HJELP:</strong> For å lande romfartøyet deres trygt på asteroiden Bennu, trenger NASA en omfattende katalog over terrenget. Foto: NASA
BER OM HJELP: For å lande romfartøyet deres trygt på asteroiden Bennu, trenger NASA en omfattende katalog over terrenget. Foto: NASA Vis mer

NASA ber publikum om hjelp for å lande romfartøy

Har opprettet et enkelt program for å få bukt på problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NASAs OSIRIS-REx-oppdrag har oppnådd mye siden romfartøyet deres ankom asteroiden Bennu den 3. desember i fjor.

De gikk vellykket i bane rundt asteroiden, skannet overflaten og tilegnet seg mengder med ny, dyrebar informasjon, som har gjort det mulig å kartlegge objektet i detalj.

Men oppdraget er langt fra over, skal man tro deres siste pressemelding:

- For sikkerheten til romfartøyet trenger oppdragsteamet en omfattende katalog over alle steinblokker nær mulige samlingssteder, sier OSIRIS-Rex-forsker, Dante Lauretta.

De går nemlig inn i neste fase, som er å lande romfartøyet på overflaten av asteroiden, for å kunne samle inn materiell de kan bringe tilbake til jorda - og de ber publikum om hjelp for å få det til.

- Svært krevende

En av de største utfordringene med å finne et egnet landingssted for prøveinnsamlingen har vist seg å være Bennus ekstremt steinete overflate, da hver stein utgjør en fare for romfartøyets sikkerhet.

For å framskynde utvalgsprosessen spør teamet dermed om hjelp fra «frivillige forskere», til å utvikle et risikokart ved å telle antall steinblokker, samt markere dem.

- Jeg inviterer publikum til å hjelpe OSIRIS-REx-teamet ved å utføre denne viktige oppgaven, fortsetter Lauretta i pressemeldingen.

Kartleggingsprogram

For å få dette til, samarbeider NASA med det planetariske vitenskapsinstituttet CosmoQuest, som støtter initiativet.

Frivillige vil utføre de samme oppgavene som egnede forskere gjør - markere Bennus steinblokker og kartlegge dens store kratre - ved hjelp av et enkelt program.

Kartleggingsarbeidet innebærer en høy grad av presisjon, men det er ikke vanskelig. CosmoQuests kartleggingsprogram krever bare en datamaskin med skjerm, og en mus eller styreflate som kan gjøre nøyaktige bevegelser.

For å hjelpe frivillige med å komme i gang, tilbyr også CosmoQuest-teamet en interaktiv opplæring og brukerassistanse gjennom et Discord-fellesskap, samt livestreaming-sesjoner på plattformen Twitch.

- Vi er glade og opptatte av å kunne gjøre OSIRIS-REx-informasjon tilgjengelig for denne viktige, frivillige innsatsen, sier Rich Burns, prosjektleder i OSIRIS-REx.

Har gitt resultater

Prøveinnsamlinger er ikke nytt for NASA. I år feirer byrået 50-årsdagen for Apollo-oppdragene til månen - som tillot astronauter å bringe tilbake 382 kilo bergarter og jord til jorda.

Disse prøvene hjalp forskere til å oppdage at månen blant annet har vann låst i bergarter og permanent frosset i kratre.

Disse funnene og andre inspirerte byrået til å lage Artemis-programmet for å returnere mennesker til månen innen 2024, og begynne å forberede seg på menneskelig utforskning på Mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer