Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NASA fanget ny spektakulær solstorm

Se mandagens utbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med det nye romteleskopet Solar Dynamics Observatory (SDO) som ble sendt opp i rommet i 2010, har vi kommet nærmere sola enn noensinne.

Teleskopet fanger video og bilder i langt høyere oppløsning enn tidligere teleskoper, som Soho, og nå har NASA offentliggjort nok en film av stormene som støtt og stadig herjer med vårt livslys.

Videoen, som du kan se over, viser en storm som dannet seg på solas overflate rundt klokka 18.45 mandag.

Moderat kraftig storm NASAs forskere opplyser at stormen var moderat kraftig, og langt fra den kraftigste de har fanget på film så langt i år.

Forskerne opplyser at stormen oppsto på solas øst-side, i en av regionene som oftest ser ut til å ha aktivitet.

Stormen skal ha skapt et koronamasseutbrudd og forskerne sier de registrerte en enormt magnetisk omkobling, der store mengder energi ble utløst på kort tid.

Koronamasseutbruddet er en sky av gass og energiske som kan slå ut kraftnett og GPS-satellitter.

Sola i aktiv fase Sola er for tida inne i en aktiv fase i værsyklusen som strekker seg over elleve år. Det er ventet at aktiviteten når en topp en gang i 2013.

Vi kan altså vente oss flere spektakulære filmer og bilder i tida framover. Det kan vi takke SDO-teleskopet for. Det er det mest avanserte teleskopet som er laget for å observere sola, og kan sammenliknes med Hubble-teleskopet.

I videoen øverst i saken kan du i tillegg til å se solstormen, få med deg oppskytinga av SDO-telskopet og en animasjon av hvordan det ble plassert ut i rommet.

Hvis du vil lese mer om hvordan solstormene oppstår og hva slags innvirkning de kan ha på oss jordboere, kan du klikke deg inn på denne saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!