HISTORISK: Et romfartøy fra NASA har sendt tilbake sine første bilder etter å ha gått inn i bane rundt gigantplaneten Jupiter. Foto: Juno/NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
HISTORISK: Et romfartøy fra NASA har sendt tilbake sine første bilder etter å ha gått inn i bane rundt gigantplaneten Jupiter. Foto: Juno/NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSSVis mer

NASA-fartøy har sendt sine første bilder av Jupiter

Romfartøyet Juno har sendt tilbake sine første bilder etter å ha gått inn i bane rundt gigantplaneten Jupiter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): : 5. august 2011 begynte romfartøyet Juno sin ferd ut i rommet. Nesten fem år seinere kunne NASA forrige uke endelig feire at Juno offisielt var inne i bane rundt gigantplaneten Jupiter.

Nå har Juno sendt sine første bilder av planeten tilbake til NASAs hovedkvarter på planeten Tellus.

Bildet ble tatt lørdag og viser Jupiter omgitt av tre av sine fire største måner. Til tross for at romfartøyet Juno befinner seg på nærmere fem millioner kilometers avstand fra planeten, er flere detaljer synlige på bildet, blant annet Den store røde flekken – et flere hundre år gammelt stormsystem, melder NTB.

NASA har tidligere uttalt at målet med reisen er å finne ut mer om planeten som, foruten solen, er det mest dominerende objektet i solsystemet.

Prestisjeprosjektet koster 1,1 milliarder dollar - i overkant av 9 milliarder kroner. Turen til Jupiter er 2 800 millioner kilometer lang.

- Kan nesten ikke vente

Verdensrommet: Romsonden som ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida, august 2011 nådde sitt mål 4. juli i år. De første vitenskapelige resultatene ventes i august. Video: Nasa Vis mer

Hvis prosjektet lykkes, kommer Juno til å være det første menneskeskapte objektet som går i bane rundt Jupiters poler, skriver det amerikanske instituttet. I 1995 gikk fartøyet Galileo, i bane rundt Jupiter.

- Vi kan nesten ikke vente på å få se de første bildene av Jupiters poler, sier Scott Bolton ved Southwest Research Institute i en pressemelding.

De neste 20 månedene er planen å observere gigantplanetens poler, atmosfære og indre. I neste måned håper forskerne på å få nærbilder av planeten – som er vårt solsystems største – når Juno kommer i riktig posisjon, skriver NTB.

Bildet er en viktig bekreftelse på at kameraet og romfartøyet har overlevd den første viktige testen: å passere gjennom den ekstreme strålingen som omgir Jupiter.

Håper på nye svar

VELKOMMEN TIL JUPITER: NASA-ansatte jublet da Junos romfartøy lyktes med å tre inn i Jupiters bane 4. juli 2016. Foto: AFP/Ringo Chiu
VELKOMMEN TIL JUPITER: NASA-ansatte jublet da Junos romfartøy lyktes med å tre inn i Jupiters bane 4. juli 2016. Foto: AFP/Ringo Chiu Vis mer

I seg selv er Juno en utrolig prestasjon. Det er den første solcelledrevne romskipet som når de ytre planetene, og er et av de raskeste romskipene noensinne.

Et av de store spørsmålene forskerne ønsker å få svar på er: Hva er kjernen av Jupiter? Teoriene er flere, startet planeten som en steinete planetkjerne, som deretter samlet gass som i dag utgjør mesteparten av planeten, eller er den dannet fra en ustabil gassky?

Et annet spørsmål forskerne håper å svare på er hvor mye vann som er på planeten og hvordan planeten forblir så stabil. Ved at Juno dykker under skyene, tar romskipet sikte på å kartlegge strukturen og bevegelsene til atmosfæren.