NASA filmet baksiden av månen for første gang

Slik har du aldri sett månens skjulte side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Månen har bundet rotasjon og vender alltid forsiden mot oss her nede på jorda. Månens bakside har derfor alltid vært omgitt med en viss mystikk, det var først i 1959 at russerne klarte å ta et bilde av månens baksiden.

Da hadde vi mennesker spasert rundt i titusenvis av år uten noen mulighet til å vite hva som befant seg på baksiden.

Nå, 53 år etter det første bildet, har NASA laget den første filmen av månens bakside. Filmen er tatt opp av Ebb, et av NASAs tvillingromskip som utforsker månen, og man kan se månens bakside fra nordpolen til sørpolen i svært høy oppløsning.

Tvillingromskipene er en del av et undervisningsopplegg NASA har for amerikanske skolebarn, der elevene kan få tilgang til bildematerialet og målingene gjort av Ebb og Flow.

I videoen ser man hvordan romskipet flyr nordfra og sørover. En av de mest markante kjennetegnene er krateret Mare Orientale, som kan ses mot slutten av videoen. Helt til slutt kan man se det stjerneformede Drygalski-krateret, som ble dannet for milliarder av år siden av en komet eller asteroide.

Videoen ble tatt opp i forbindelse med en test av Ebbs kamera og det vil i månedene framover bli tatt et stort antall bilder og filmer som skal distribueres i skoleprosjektet.

FØRSTE BILDE: Luna 3-ekspedisjonen til Sovjetunionen kom tilbake med dette bildet av månens bakside.
FØRSTE BILDE: Luna 3-ekspedisjonen til Sovjetunionen kom tilbake med dette bildet av månens bakside. Vis mer