Nasa-forsker advarer: - Jorda er ikke forberedt på asteroide-kollisjon

Beredskapen er ikke på plass.

KATASTROFE: Skulle en asteroide av denne størrelsen treffe jorda, ville det truet eksistensen av alt liv på planeten. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Scanpix
KATASTROFE: Skulle en asteroide av denne størrelsen treffe jorda, ville det truet eksistensen av alt liv på planeten. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av de mest katastrofale hendelsene som kan ramme jorda, er at en stor asteroide eller komet treffer planeten. Er romobjektet stort nok, kan alt liv på planeten bli utryddet.

Et slikt scenario er behørig framstilt i filmer som «Armageddon» og «Deep Impact» (begge 1998). I begge filmene klarer spesialteam utstyrt med atombomber å avverge den totale kataklysme.

En slik redning er imidlertid urealistisk, ifølge Nasa-forsker Joseph Nuth. Med vårt nåværende kriseapparat vil vi ikke rekke å reagere før kollisjonen, skriver The Guardian.

- Det største problemet er i bunn og grunn at det ikke er mye vi kan gjøre med det slik det er nå, sa Nuth under et foredrag i American Geophysical Union.

Nuth understreker at det er langt mellom asteroider og kometer som kan gjøre skade, men minner om at et enormt objekt på 10 km i diameter for 65 millioner år siden slo ned på Yucatán-halvøya i Mellom-Amerika. Klimaendringene etter nedslaget tok anslagsvis livet av 75 prosent av alt liv på jorda, inkludert dinosaurene.

- For kort tid

I 2014 passerte en komet «innen kosmisk spytteavstand fra Mars». Den ble oppdaget bare 22 måneder i forveien - dette er altfor kort tid til å reagere, fordi det i dag tar fem års planlegging for å skyte opp et romfartøy av tilfredsstillende standard, sier Nuth.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer