Det var et sterkt øyeblikk for forskerne ved kontrollrommet til Cassini, Jet propulsion Laboratory, i Pasadena i California. Mange av dem som jobber der, har brukt hele sin karriere på romsonden, som ble sendt ut i rommet for 19 år og 11 måneder siden.

– Cassini viste oss Saturns skjønnhet. Den fant det beste i oss. Nå er det opp til oss å fortsette oppdagelsesreisene, tvitret NASA nostalgisk.
Mistet signalet
Romsondens siste signal ble mottatt klokken 13.55 norsk tid, 83 minutter etter at Cassini nådde gassgigantens atmosfære.
Da erklærte leder for programmet Earl Maize slutten.
– Signalet fra romfartøyet er borte. Jeg erklærer dette slutten på oppdraget.
Den høye tettheten i Saturns atmosfære førte til at romfartøyet fikk en skikkelig støkk og fikk ødelagt radiosenderen sin. Kort tid senere skal friksjonene i atmosfæren ha ført til at Cassini brant opp og ble oppløst, slik som en meteor.
Praktfulle bilder

Cassini er det eneste romfartøyet som noensinne har gått i bane rundt Saturn. Den har tatt enestående bilder som har gitt forskerne mye informasjon om bestanddelene av planeten.
Romsonden har i mange år vist fram Saturns makeløse ringer og måner på nært hold i all sin prakt.
Cassinis aller siste jobb var å hente ut prøver fra gassgigantens atmosfære.
Samarbeidsprosjekt
Cassini-Huygens-oppdraget var et samarbeidsprosjekt mellom NASA, Den europeiske romfartsorganisasjonen og det italienske rombyrået.

Romsonden ble skutt opp i oktober 1997 og nådde Saturns bane i 2004. I løpet av dens 13 år har den reist rundt Saturn nesten 300 ganger. Blant annet utforsket Cassini Saturns måne Enceladus og islaget der. I tillegg har den oppdaget seks av Saturns 62 kjente måner, skriver Ritzau.
Mandag fløy Cassini forbi kjempemånen Titan en siste gang for å få hjelp av dens tyngdekraft for å komme inn på rett bane. NASA betegnet det som et farvelkyss.
– Farvel Cassini. Oppdraget er over, men det er ingen grunn til sorg. Vi må feire! Skriver det italienske rombyrået på Twitter.
(NTB)
