NEW HORIZONS:

Nasa-forskerne sjokkert av objekt i solsystemets dyp

- Det har aldri blitt tatt bilde av noe slikt før. Vi har aldri sett noe som dette gå i bane rundt sola.

NYE BILDER: Disse bildene av Ultima Thule har fått forskerne til å klø seg i hodet. Nå har de enda flere spørsmål. Foto: Nasa
NYE BILDER: Disse bildene av Ultima Thule har fått forskerne til å klø seg i hodet. Nå har de enda flere spørsmål. Foto: Nasa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I januar kunne Dagbladet og resten av verdenspressen fortelle om romsonden New Horizons' bilder av det fjerneste objektet som noen gang er forsøkt utforsket.

Den gang ble det beskrevet som en «snømann» i verdensrommet, men Nasa-forskerne har nå fått tilgang på nye bilder av Ultima Thule.

Disse bildene har fått vitenskapsmennene til å sperre opp øynene.

- Det har aldri blitt tatt bilde av noe slikt før. Vi har aldri sett noe som dette gå i bane rundt sola, sier Alan Stern, som er en av lederne for New Horizons-prosjektet ifølge The Independent.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 19.01.2015 Denne animasjonsvideoen viser NASA New Horizons reise mot Pluto Vis mer

Nye spørsmål

De nye bildene gir nemlig et nytt perspektiv på det fjerne objektet som flyter i Kuiperbeltet i utkanten av vårt solsystem. De viser at objektet ikke på langt nær er like rundt som man først antok.

De nye analysene viser at de to seksjonene ikke er formet som sfærer i det hele tatt. Den største delen er formet som det Independent beskriver som ei pannekake, og den mindre delen som en valnøtt.

- Vårt inntrykk av Ultima Thule var basert på de få bildene vi fikk med en gang New Horizons passerte, men å få mer data har endret vårt syn betraktelig, sier Stern.

- Det stemmer bedre å si at Ultima Thule er flatere, men det får oss også til å stille flere spørsmål. Blant annet hvordan et slikt objekt oppsto.

- Milliarder

Ultima Thule har det offisielle navnet 2014 MU69, og er rundt 33 kilometer langt. Det ble funnet av Hubble-teleskopet for fire år siden og var dermed ikke engang oppdaget da New Horizons ble skutt opp fra Cape Canaveral i januar 2006.

New Horizons var allerede sikret en plass i historien etter at den sommeren 2015 fløy forbi Pluto og sendte hjem de aller første nærbildene av den fjerne dvergplaneten.

Sonden er nå inne i det såkalte Kuiperbeltet, et fjerntliggende område som strekker seg fra Neptuns bane og utover.

- Det myldrer, det er bokstavelig talt av milliarder av kometer, millioner av objekter som Ultima, som kalles planetesimaler, og en håndfull dvergplaneter på størrelse med kontinenter, som Pluto, sa Stern da han møtte pressen før nyttår.

- Dette er viktig for forskningen fordi denne regionen av solsystemet, som ligger svært langt fra solen, har beholdt de originale forholdene fra opprinnelsen for fire og en halv milliarder år siden. Når vi flyr forbi Ultima, vil vi se hvordan tingene var helt i starten.

LYD: Dette er den historiske lyden fra Mars, naboplaneten vår som ligger 54 millioner kilometer unna. Video: Nasa TV / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer