NASA frigir video med siste minutter

Etter at romferja Columbia styrtet, ble et opptak funnet av de siste minuttene til astronautene. NASA har frigitt opptaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videotapen er tatt opp ombord i Columbia og ble funnet blant vrakrestene etter romferja nær byen Palestine i Texas. De etterlatte har fått se tapen før den offentliggjøres.

Den viser fire av astronautene som sitter i cockpiten og snakker sammen og går gjennom en sjekkliste. De fire er Rick Husband, William McCool, Kalpana Chawla and Laurel ClarkAlle. Alle er kledd i oransje dresser. De tre andre astronautene satt på et annet dekk og er ikke med på videoen.

Opptaket varer i tretten minutter og viser astronautene i deler av den siste timen før de styrtet. Opptaket begynner klokka 8.35 lokal tid og slutter klokka 8.48. Antakelig er resten a av tapen ødelagt på grunn av den sterke varmen som utviklet seg før romferja styrtet.

Mens opptaket ble gjort, visste ikke astronautene at de bare hadde noen minutter igjen å leve. De hadde enda ikke mottatt signalene om at noe var alvorlig galt.

Noen minutter senere, klokka 8.52, begynte varmesensorene på romferja å vise stigende temperaturer, før de ble koblet helt ut.

DØDE:</B> David M. Brown, Michael P. Anderson, Kalpana Chawla, Ilan Ramon og tre andre astronauter mistet livet da Columbia styrtet.
VRAKDELER: NASAs eksperter samler inn alle vrakdeler for å få mest mulig info om årsaken til ulykken.
SPØKER OG LER:</B> Astronautene spøker sammen de siste minuttene før varmen rammer romferja. De kikker ut og sier at de er glade for å være på innsiden av ferja, ikke utenfor. Noen minutter senere ble det helt stille.