NASA gjenskaper det ikoniske «Earthrise»-øyeblikket i ny video

45 år etter det ble tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ikoniske bildet «Earthrise» ble tatt av astronauten William «Bill» Anders under den historiske Apollo 8-ferden i 1968.

Bildet, som er det første av en «jordoppgang», regnes som et av de mest berømte bildene som noen gang er tatt.

På julaften er det nøyaktig 45 år siden bildet ble tatt, og i den anledning har NASA laget en video som visualiserer hendelsene som førte til det ikoniske fotografiet.

Se videoen øverst i saken!

Verdensberømt øyeblikk Videoen viser hvordan astronautene Frank Borman, William Anders og James Lovell jobbet sammen for å forevige det utrolige synet som møtte dem, da romskipet gikk i bane rundt månen 24. desember i 1968.

For første gang får vi nå derfor muligheten til å visuelt bli med på den historiske turen.

Videoen ble laget ved hjelp av topografiske data fra romorganisasjonen Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), som har sirkulert rundt månen siden 2009.

- Ble raskt et ikon «Earthrise» har fått plass på TIMEs kåring over de beste bildene i det tjuende århundre, og på Life Magazines «100 fotografier som har endret verden»-liste.

- «Earthrise» hadde en betydelig innflytelse på våre holdninger til vår egen planet, og ble raskt et ikon for miljøbevegelsen, sier Ernie Wright, prosejktleder ved NASAs Scientific Visualization Studio ved Goddard Space Flight Center.

IKONISK: «Earthrise» regnes som et av de beste bildene som noen gang er tatt. Foto: NASA
IKONISK: «Earthrise» regnes som et av de beste bildene som noen gang er tatt. Foto: NASA Vis mer