NASA har 3D-printet deler til rakettmotor

Kan redusere kostnader med 70 prosent, og produsere over dobbelt så raskt.

NY DEL: NASA har 3D-printet en del av en rakettmotor. Foto: NASA Glenn Research Center
NY DEL: NASA har 3D-printet en del av en rakettmotor. Foto: NASA Glenn Research CenterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA har testet en 3D-printet motordel med suksess. Delen brukes til å forsyne motorens forbrenningskammer med flytende oksygen og hydrogen.

Det er et selskap i California, Aerojet Rocketdyne, som har laget delen ved å bruke noe som kalles SLM (selective laser melting).

Lønnsomt Teknikken bruker en laserstråle som smelter metallisk pulver sammen, basert på en computer-designet modell.

Delen som ble produsert er mindre en hva man bruker i en rakett, men stor nok til å teste om den tålte varmen og presset som er involvert i romfart.

NASA rapporterer at motordelen kan lages raskere og billigere ved å bruke denne teknologien. Ifølge NASA sine hjemmesider ville produksjonen av denne motordelen ta et år, på grunn av behovet for de eksakte målene som er nødvendige i en slik produksjon. Ved bruk av SLM blir dette kuttet til mindre enn fire måneder, og kostnadene reduseres med mer en 70 prosent.

Flere muligheter - NASA anerkjenner at på jorda, og potensielt I verdensrommet, kan denne typen produksjon forandre spillereglene for nye oppdragsmuligheter. Det betyr en signifikant reduksjon i produksjonstid og kostnad av «printede deler», motordeler og kanskje hele romskip, sier Michael Gazarik, NASAs accociate administrator for romteknologi.

SLM er ikke den eneste utradisjonelle produksjonsformen som NASA ser på. De har også spurt Washington State University om det er mulig å 3D-printe gjenstander laget av månestein.

De tester også en prosess som kan gi astronauter muligheten til å lage ekstradeler i rommet.

MONTERES: Delen monteres på forskningsenteret til testing. Foto: NASA Glenn Research Center
MONTERES: Delen monteres på forskningsenteret til testing. Foto: NASA Glenn Research Center Vis mer