SITETR FAST UNDER ISEN? 90 badeender av denne typen NASA slapp ut på en isbre ved Grønland er ikke sett siden september.Illustrasjonsfoto: Gaetan Lee/Flickr/Creative Commons
SITETR FAST UNDER ISEN? 90 badeender av denne typen NASA slapp ut på en isbre ved Grønland er ikke sett siden september.Illustrasjonsfoto: Gaetan Lee/Flickr/Creative CommonsVis mer

NASA har mistet 90 «vitenskapelige» bade-ender

Ble sluppet ut på Grønland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 90 badeender ble sluppet ned i et hull i isen ved Grønland i september. Eksperimentet i regi av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA var ment å kartlegge hvordan smeltevannet beveger seg i forhold til isen.

Men ingen av badeendene har til nå kommet til rette.

- Vi har ikke hørt fra dem ennå, sier Nasas Alberto Behar til BBC, og legger til at det vil være et gjennombrudd hvis endene finnes igjen.

Endene ble sluppet ut i isbreen Jakobshavn mellom Grønland og Canada.

Hver and er ifølge den danske avisa Politiken merket med «belønning», «vitenskapelig eksperiment» og en mailadresse. Enten sitter badeendene fast under isen, eller så har de seilt av sted uten at noen har lagt merke til det. Behar har også sendt ut en spesialbygget sonde med hastighets- og trykkmåler og GPS-sender sammen med endene.

Ifølge BBC er Jakobshavn og de andre store isbreene på Grønland av stor betydning for en fremtidig økning i havnivået. Derfor studeres de nøye i forbindelse med studier av den globale oppvarmingen.