Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mars

NASA har skutt opp ny romrakett mot Mars

Det vil ta seks måneder før «Insight» er framme og kan starte utforskningen av Mars.

ROMRAKETT: NASA sendte lørdag 5. mai en romrakett til Mars. Selve reisen vil ta seks måneder. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA skjøt lørdag opp en Atlas V-rakett som skal bringe romfarkosten «Insight» til Mars.

Oppskytingen fra Vandenberg Air Force Base i California gikk etter planen for reisen som vil ta hele seks måneder.

Hvis alt går etter planen, vil «Insight» lande 26. november.

Måling av skjelv og temperatur
«Insight» vil bli den første sonden som vil fokusere sine undersøkelser hovedsakelig på det indre av den røde planeten, ifølge BBC

- Insights mål er ikke mindre enn å bedre forstå hvordan jorda ble til, hvordan planeten vi bor på ble til, og vi kommer til å gjøre det ved å dra til Mars, sier Bruce Banerdt, som jobber med Insight, til CBS.

SKUTT OPP: Atlas V-raketten som skal frakte romfartøyet InSight til Mars, ble skutt opp fra Vandenberg Air Force Base i California natt til lørdag. Foto: AP / NTB scanpix
SKUTT OPP: Atlas V-raketten som skal frakte romfartøyet InSight til Mars, ble skutt opp fra Vandenberg Air Force Base i California natt til lørdag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

«Insight» vil grave dypere i planeten enn hva som har blitt gjort tidligere. Fem meter nedover skal den grave for å ta jordprøver og planetens temperatur, skriver nyhetsbyrået AP.

Temperaturmålingen er helt avgjørende for om NASA skal gå videre med sin plan om å sende mennesker til Mars innen 2030. Ifølge NTB ligger dagtemperaturen om sommeren på rundt 20 grader på Mars, men om natta faller den til minus 73.

«Insight» skal også forsøke å gjøre de første målingene av små skjelv på planeten. I løpet av den tiden antas det at det vil finne sted rundt 100 skjelv på planeten. Forskerne vil også måle små forandringer i radiosignaler fra «Insight» etter hvert som planeten roterer.

Prislapp: 8 milliarder kroner
«Insight»-prosjektet har kostet én milliard dollar - nesten 8 milliarder kroner - og involverer forskere fra blant annet USA, Frankrike og Tyskland.

I løpet av to år - eller ett marsår - forventer forskerne at «Insights» tre hovedeksperimenter vil gi et 3D-bilde av Mars.

NASA har ikke hatt et romfartøy på Mars siden roveren «Curiosity» i 2012. Insight skulle egentlig ha vært skutt opp i 2016, men ble forsinket på grunn av problemer med seismografen som ble produsert i Frankrike.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!