NASA i 1970: For farlig å lande på baksiden av månen KINA i 2015: Vi gjør det!

Håper å komme dit i 2018.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen varte fra 1957 til 1975, og var en viktig del av den kalde krigen. Det handlet både om romfartsteknologi, våpenteknologi og status.

Sovjetunionen startet kappløpet ved å skyte opp «Sputnik 1» 4. oktober 1957, og derfra knivet USA og Sovjetunionen om å bli de første til å lande på månen.

Den kampen gikk USA seirende ut av, og den 21. juli 1969 ble amerikanske Neil Armstrong det første mennesket til å sette en fot på månen.

Skrittene ble sett på av 500 millioner mennesker verden rundt.

Men det var én ting USA aldri turte, og det var å lande på baksiden av månen. Nå plukker Kina opp hansken, skriver iflscience.com.

- Målet er blant annet å undersøke overflate og topografi, beskriver kineserne i presentasjon de nylig holdt for FNs avdeling for romfart (UNOOSA).

For farlig for NASA Det var på starten av 70-tallet at den amerikanske astronauten Jack Schmitt kjempet for at det framtidige Apollo 17 burde lande på baksiden av månen.

Men NASA sa nei, fordi de mente det var for risikabelt å sende et bemannet fartøy dit.

Kineserne starter med å foreslå å sende et ubemannet fartøy - «Change 4» - men deres ambisjoner stopper ikke der. De ser på prosjektet som et første skritt mot å sende mennesker til månens bakside, og til slutt opprette en romstasjon der.

«Change 4» er etterfølgeren til «Change 3», som i 2013 ble det første fartøyet som landet mykt på månen etter at Sovjetunionen landet der med «Luna 24» i 1976.

Vil ha internasjonalt samarbeid En romstasjon på baksiden av månen vil kunne ha stor verdi for forskningsmiljøer, fordi man der vil kunne studere verdensrommet gjennom teleskop, uten forstyrrende stråling fra jorda.

Kineserne strekker også ut en hånd til andre romfartsnasjoner, og håper at prosjektet også vil kunne føre til et tettere samarbeid.

- Vi ønsker å promotere internasjonalt samarbeid om framtidige kinesiske ekspedisjoner, står det i presentasjonen.

Kinesernes ambisjon er å nå sitt mål i 2018 eller 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer