NASA-oppdagelse: Varmepunkt med temperatur som en vulkan smelter Antarktis underfra

Varmepunktet kan forklare hvorfor de vestantarktiske isbreene kollapset så lett mot slutten av istiden.

NYOPPDAGET: I løpet av de siste 30 årene har forskere spekulert i om det har eksistert et varmepunkt i Vest-Antarktis. Nå bekrefter NASA spekulasjonene. Foto: NSF/Zina Deretsky
NYOPPDAGET: I løpet av de siste 30 årene har forskere spekulert i om det har eksistert et varmepunkt i Vest-Antarktis. Nå bekrefter NASA spekulasjonene. Foto: NSF/Zina Deretsky Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Varmepunktet, som nesten er varmere enn supervulkanen Yellowstone-kalderaen i USA, smelter Vest-Antarktis underfra. Det melder nyhetsmagasinet Newsweek.

NASA-forskere har oppdaget den varme steinmassen under Marie Byrd Land, som ligger øst for Rossbarrieren og Rosshavet, og sør for Stillehavet. Den tiner isen og skaper innsjøer og elver under isbreene.

Avisa skriver at varmepunktet kan forklare hvorfor regionen er ustabil, og hvorfor den kollapset så lett mot slutten av den forrige istiden for 11 000 år siden.

Tore Hattermann, forsker i Akvaplan-niva, sier til Dagbladet at smeltevannet fører til at isen beveger seg lettere mot havet.

- Isen kan sammenliknes med en dråpe honning som flyter mot havet. Vannet fører til at isen sklir bedre og fortere. Samtidig fører den lokale smeltingen, på grunnen av vulkansk varme, til en dynamisk endring av isbevegelsen. Dette forårsaker krefter i isen som øker hastigheten, sier han.

Vulkansk aktivitet

Et varmepunkt oppstår, ifølge forskeren, av vulkansk aktivitet. Når jordskorpen er tynn og magmaen nærmer seg overflaten, stråles varmen gjennom steinene og under isen. Slik smelter den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer