NASA planlegger å ha bosetninger på månen innen 2020

De første besøkende skal bo i oppblåsbare hus.

STORE PLANER: NASA har store planer for romfarten, og sikter nå mot å plassere flere firmaer på månen innen 2020. Foto: Scanpix
STORE PLANER: NASA har store planer for romfarten, og sikter nå mot å plassere flere firmaer på månen innen 2020. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samarbeidsselskapene til NASA kan bli bosatt på månen mens NASA selv drar for å besøke en ateroide i 2020, viser en ny rapport om fremtidige prosjekter.

Planleggingen har blitt utført av det private romselskapet Bigelow Aerospace i samarbeid med NASA.

Robert Bigelow, grunnlegger av Bigelow Aerospace, fortalte på torsdag at planen blant annet er å gi firmaer mulighet til å kjøpe lokaler både i bane rundt jorda, og på overflaten av månen.

Flere reiser Den fulle rapporten vil bli publisert om noen få uker, men foreløpig planlegger NASA å holde seg innenfor programmet til The International Space Station.

Med andre ord vil astronauter besøke en asteroide innen 2025, og planeten Mars innen et tiår senere.

Barack Obama har allerede etterspurt 105 millioner dollar til det amerikanske romfartsenteret, for å gi dem muligheten til å finne en liten asteroide og plassere den i bane rundt månen.

Dette vil gi fremtidige astronauter en mulighet til å besøke asteroiden.

Interessert i månen Bigelow fortalte under en pressekonferanse på torsdag at han er mer interessert i selve månen, enn han er i asteroidene.

- Vi kan bruke den private sektoren sin interesse i måneaktiviteten, spesielt med tanke på romtransporten som er nødvendig for å reise over 400 kilometer vekk fra jorda hvor vår romstasjon ISS ligger, fortsatte William Gerstenmaier, leder for romoperasjoner i NASA.

Begge selskapene kunne også fortelle om en stor interesse rundt prosjektet fra flere forskjellige firmaer.

Bigelow har på sin side ikke lagt skjul på sine ambisjoner om å leie ut oppblåsbare lokaler i bane rundt jorden, og på måneoverflaten.

Den første delen av rapporten ble levert 40 dager før fristen, og nå er andre steg av planleggingen forventet ferdig i løpet av denne høsten.

FREMTIDIG BOSETNING: Den fremtidige bosetningen på månen skal etter planen bo i oppblåsbare hus. Foto: Colourbox
FREMTIDIG BOSETNING: Den fremtidige bosetningen på månen skal etter planen bo i oppblåsbare hus. Foto: Colourbox Vis mer