EUROPA: Europa er Jupiters fjerde største måne, og en ledende kandidat for jakta på utenomjordisk liv. De fleste planetforskere tror den glatte overflaten som består av is skjuler et dypt hav. Og der det er vann kan det være liv, som vi kjenner det fra jorda. Foto: NASA / Jet Propulsion Laboratory / Scanpix
EUROPA: Europa er Jupiters fjerde største måne, og en ledende kandidat for jakta på utenomjordisk liv. De fleste planetforskere tror den glatte overflaten som består av is skjuler et dypt hav. Og der det er vann kan det være liv, som vi kjenner det fra jorda. Foto: NASA / Jet Propulsion Laboratory / ScanpixVis mer

NASA planlegger ferd til Jupiter-måne

Forskere tror det finnes vann på månen, og at det derfor også kan være liv der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA planlegger nå en ferd til Jupiters måne, Europa. Flere forskere mener nemlig at månen har de riktige forhold for utenomjordisk liv, ettersom planeten kan ha et underjordisk hav som er dekket av en isoverflate.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det satt av 15 milliarder dollar i budsjettet for 2015 til planleggingen av en ferd til Europa på midten av 2020-tallet.

- Dette er et av de stedene der vi tror liv kan eksistere, enten i fortiden eller fremdeles, så vi er veldig spente med tanke på å kunne reise dit, sier Elisabeth Robinson ved NASA ifølge Reuters.

Ingen bevis Europa er litt mindre enn vår egen måne, men har en overflate av is som er svært glatt og uten særlig kraterdannelser. Det betyr at den lille kloden er geologisk aktiv, med prosesser som kontinuerlig sørger for å sparkle og jevne ut det øverste laget.

Denne «asfalteringen» er en av flere grunner til at de fleste planetforskere lenge har trodd at det befinner seg et hav av flytende vann under isen, som blir holdt varm på grunn av tidevannskrefter fra Jupiter.

Og hvor det er flytende vann, er det muligheter for liv som vi kjenner det fra jorda. Vann blir ansett for å være en av de klare hovedforutsetningene for at den riktige organiske kjemien skal utvikle seg og bli levende.

Så langt finnes det ingen bevis for liv på Europa, men sannsynligheten for flytende vann har lenge ført til diskusjoner om å sende en sonde dit, ifølge Wikipedia.

- Kan være fisk under isen Liv på Europa, dersom det finnes, er trolig ikke fiskeliknende eller særlig avansert. De fleste astrobiologer tror det vil dreie seg om encellede mikroorganismer som likner bakterier eller arkebakterier på jorda.

Men ikke alle deler den oppfatningen. Astronom Avi Loeb ved Harvard Universitetet mener en tur til Europa vil bli langt mer spennende enn en tur til planeten Mars.

- Det kan være fisk under isen, sier han ifølge sbs.com.

Sju romsonder En reise til Europa vil skje uten mannskap om bord, skriver sbs.com, for både avstanden fra jorda, samt stråling fra Jupiter kan gjøre ferden utfordrende.

Sju romsonder har allerede passert Europa, men de har alle i liten grad konsentrert seg om månen Europa.

Søstersondene Pioneer 10 og Pioneer 11 var de første til å besøke Jupiter i henholdsvis 1973 og 1974. Bildene de tok av Jupiters største måner var uklare og svake sammenlignet med senere oppdrag. Fra 1995 til 2003 gikk Galileo-sonden i bane rundt Jupiter, og ga de hittil mest detaljerte undersøkelsene av de galileiske månene. Galileo Europa Mission pågikk fra 1996 til 1999 og innbefattet hele ti nærpasseringer av Europa. Oppdraget ble utvidet med Galileo Millennium Mission fra oktober 1999 til mars 2001, hvor Galileo fortsatte undersøkelsene i samarbeid med romsonden Cassini. En siste forbiflyvning fant sted 21. september 2003. Romsonden Juno ble skutt opp 5. august 2011, og ankommer Jupiter i 2016, ifølge Wikipedia.

INNSJØER: Slik har forskere sett for seg at enorme innsjøer kan dannes på Jupiters måne Europa, som er dekket is av is og trolig skjuler et enormt hav av flytende vann. Foto: Britney Schmidt/Dead Pixel VFX/Univ. of Texas at Austin / Scanpix
INNSJØER: Slik har forskere sett for seg at enorme innsjøer kan dannes på Jupiters måne Europa, som er dekket is av is og trolig skjuler et enormt hav av flytende vann. Foto: Britney Schmidt/Dead Pixel VFX/Univ. of Texas at Austin / Scanpix Vis mer