Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasa planlegger mega-romskip som kan sprenge dommedags-asteroide

Mener vi må forberede oss på en katastrofe.

FORSVAR: Nasa planlegger et romskip som er stort og kraftig nok til å forsvare oss, om en stor asteroide skulle komme på kollisjonskurs med jorda. Her er asteroiden Lutetia avbildet. Foto: ESA 2010 MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA
FORSVAR: Nasa planlegger et romskip som er stort og kraftig nok til å forsvare oss, om en stor asteroide skulle komme på kollisjonskurs med jorda. Her er asteroiden Lutetia avbildet. Foto: ESA 2010 MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nasa har laget plantegninger for et kjernefysisk romskip som vil være i stand til å endre kursen eller sprenge en eventuell asteroide på kollisjonskurs med jorda.

Romorganisasjonen har delt noen av detaljene rundt Hammer-prosjektet (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), og kan blant annet røpe at romskipet kommer til å veie åtte tonn, melder The Telegraph.

FARLIG: 60 år med romfart har skapt store miljøproblemer rundt jorda. Forskerne er bekymret for konsekvensene. Video: European Space Agency Vis mer

Vil ta tid

Nasa har tidligere sagt at vi lever på lånt tid, og at det nesten er overraskende at vi ikke har måttet håndtere et slikt scenario allerede. De har egne programmer verden rundt som overvåker alle asteroidene med kurs mot jorda i solsystemet.

PLANTEGNINGER: Her ser man Hammer-romskipet, inne i en Delta-IV rakett. Foto: Nasa
PLANTEGNINGER: Her ser man Hammer-romskipet, inne i en Delta-IV rakett. Foto: Nasa Vis mer

I fjor passerte en 30 meter lang asteroide ved navnet 2012TC4 kun 27 000 mil utenfor Antarktis. Flere astronauter gikk da ut til media og sa at dette var ubehagelig nære.

I de detaljerte planene som ble frigitt av Acta Astronautica regner Nasa og National Nuclear Secturity Administration på hvor lang tid det ville tatt å ødelegge en asteroide på 487 meter, og svaret de kom frem til var at det ville tatt sju og et halvt år å utvikle de nødvendige ressursene.

Akkurat denne problemstillingen er imidlertid spesielt aktuell, ettersom asteroiden Bennu, som ble oppdaget i 1999, er nøyaktig 480 meter lang.

SPEKTAKULÆRT; NASA har frigitt en video av en kraftig solstorm på solas overflate. De har også delt spektakulære bilder av hvordan polarlys ser ut fra verdensrommet. Video: NASA Vis mer

Selv om det foreløpig er liten fare for at asteroiden kommer til å treffe jorda, er den fremdeles kategorisert som en «NEO», et objekt som er nær jordkloden. Foreløpig er det 73 asteroider som har denne betegnelsen, og dermed har en sjanse på 1 til 1600 til å kollidere med jorda.

Store krefter

Om Bennu traff oss ville den ha truffet jorda med en kraft på 1 450 megatonn TNT.

For å sammenligne den kraften med noe, så har Dane Lauretta, professor ved Lunar and Planetary Laboratory hos universitetet i Arizona, sagt at Bennus sin slagkraft vil frigi tre ganger så mye energi som alle atombomber som er detonert gjennom historien.

Fission-bombene fra andre verdenskrig slapp ut energi tilsvarende omtrent 20 kilotonn med dynamitt, og det mest kraftfulle kjernefysiske våpenet som noensinne har blitt detonert, den russiske Tsar Bomba, tilsvarte 50 megatonn med TNT.

NÆRE PÅ: Dette ukjente objektet flyr forbi på himmelen rett før passasjerflyet skal til å lande på Heathrow flyplass. Video: Airlive.net Vis mer

Om Nasa skal klare å sette en asteroide på 200 meter ut av kurs, trenger de en kraft på tre megatonn med TNT, altså en kraft som tilsvarer hele 200 Hiroshima-bomber.

Til forskjell fra asteroidene hender det at meteorer kolliderer med jorda. Som regel er de heldigvis såpass små at de ikke vekker noe særlig oppmerksomhet, eller så lander de i relativt ubebodde områder. I 2013 skapte imidlertid et meteorregn panikk i Russland, og endte med å knuse vinduer i et område på 100 000 kvadratmeter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!