Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NASA skal plante basilikum og neper på månen

Nei, det er ikke en spøk.

MÅNELANDING:  Dette bildet viser Buzz Aldrin på månen i 1969. Nå ønsker NASA å finne ut av om mennesker kan overleve på månen over tid. Første steget vil være å sende planter til månen. Foto: REUTERS/Neil Armstrong-NASA
MÅNELANDING: Dette bildet viser Buzz Aldrin på månen i 1969. Nå ønsker NASA å finne ut av om mennesker kan overleve på månen over tid. Første steget vil være å sende planter til månen. Foto: REUTERS/Neil Armstrong-NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):   Kan mennesker leve og jobbe på månen? Dette ønsker NASA å finne ut av.  

Første steget vil være å sende planter til månen i 2015.  Frøene vil være fra basilikum, neper og en blomstrende plante med navnet Arabidopsis.    

- Som frø kan de være like sensitive for miljøet som mennesker, noen ganger faktisk enda mer. De har et genmateriale som kan bli ødelagt av stråling. Det sammen gjelder for mennesker, opplyser NASA i en pressemelding.  

Om plantene overlever der, vil trolig menneskene også kunne gjøre det, opplyser de videre. Dette vil i så fall bli første gang man får levende organismer fra jorden til å overleve på et utenomjordisk område. Det vil kunne bane veien for at man får opprettet et habitat som gjør at mennesker kan bosette seg permanent på månen.

HAIKER:  Freøene skal få være med dette romfartøyet til månen. Foto: Moon Express / NASA
HAIKER: Freøene skal få være med dette romfartøyet til månen. Foto: Moon Express / NASA Vis mer

Frøene skal fraktes i en selvforsynt beholder og den totale massen vil være cirka én kilo. For å gjøre det enklest og billigst mulig, skal frøene «haike» med et annet romfartøy romfartøy bygget av det private selskapet Moon Express.

De vant konkurransen Google Lunar X-prize, og samarbeider med NASA om private turer til månen.

 Etter ankomst vil de bli vannet og overvåket i om lag fem til ti dager, og vil bli sammenliknet med en kontrollgruppe på jorda.

ARABIDOPSIS: Frø fra denne planten, samt basilikum og neper, skal sendes til månen.
ARABIDOPSIS: Frø fra denne planten, samt basilikum og neper, skal sendes til månen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media