Nasa skal sende helikopter til Mars: - Det følger ikke med en pilot

Nasa planlegger å sende et minihelikopter på omkring 1,8 kilo til planeten Mars i 2020.

ROM-HELIKOPTER: Nasa planlegger å sende et minihelikopter på omkring 1,8 kilo til planeten Mars i 2020. Illustrasjon: Nasa / JPL-Caltech
ROM-HELIKOPTER: Nasa planlegger å sende et minihelikopter på omkring 1,8 kilo til planeten Mars i 2020. Illustrasjon: Nasa / JPL-Caltech Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«The Mars Helicopter», som den historiske oppfinnelsen skal hete, har et skrog på størrelse med en baseball, opplyser NASA.

Helikopteret vil bli festet til det ubemannede kjøretøyet som etter planen skal sendes til den røde planeten i juli 2020. Både kjøretøyet, en såkalt rover som utforsker landskapet på planeten, og det lille helikopteret skal lande på Mars i februar 2021.

Aldri før har et helikopter vært fløyet på Mars.

- NASA har en stolt historie for å være først ute med ting. Tanken på et helikopter som flyr på himmelen til en annen planet, er spennende, sier NASA-sjef Jim Bridenstine.

Han mener Mars-helikopteret lover godt for Nasas framtidige vitenskapelige oppdagelser og utforskningeoppdrag til Mars.

Helikopteret er utstyrt med solcellepaneler som skal lade dets litiumbatterier, samt et varmeanlegg som skal redde den fra iskalde netter. På grunn av den enorme avstanden, vil det være umulig å styre helikopteret i sanntid.

- Det følger ikke med en pilot, og jorda vil være flere lysminutter unna - så det finnes ingen måte vi kan få styrt dette oppdraget i sanntid, sier Mimi Aung, som leder helikopterprosjektet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer