NASA skjønner ingenting av disse: - Jeg kan ikke huske å ha sett noe som likner

Denne gåten har ikke NASA-eksperter greid å løse.

MANGE TEORIER: Disse hullene i polarisen 80 kilometer fra utløpet av Canadas lengste elv ble fotografert fra et av NASAQs forskningsfly 14. april. Foto: :nasa.gov
MANGE TEORIER: Disse hullene i polarisen 80 kilometer fra utløpet av Canadas lengste elv ble fotografert fra et av NASAQs forskningsfly 14. april. Foto: :nasa.gov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskerne i den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har sett mer enn de aller fleste fra verdensrommet.

Men etter et «standardoppdrag» forrige lørdag uten spektakulære romskip og satellitter, sitter rutinerte isforskere igjen som spørsmålstegn om hvordan noen uforklarlige (så langt) huller i isen i Beauforthavet har blitt til.

For det er noen huller og runde figurerer på et helt vanlig oversiktsbilde av polaris i Arktis som skaper grå hår på kunnskapsrike hoder.

Bare en av forskerne sier han har sett noe som ligner tidligere. Men havisekspert Chris Polashenki er ikke blitt klokere på hva det kan være likevel.

Han løfter fram to av mange teorier som litt mer sannsynlig enn andre ideer: pustehull laget av sel, eller varme og kalde vannstrømmer som har «kræsjet» rett under isen.

Sist tirsdag la NASA ut bildet på sin hjemmeside som den store aprilgåten med spørsmål til publikum om hva det kan være.

Noen dager seinere har det kommet mange forslag, men ikke noen som forskerne har blitt overbevist av.

Det var forsker John Sonntag som var oppe med et P-3 forskningsfly for å kartlegge ismengden i Arktis for 10. året på rad.

Bilde med de uforklarlige figurene er tatt på 69,71 grader nord og 138,22 minutter vest.

Elveutløp

Det er i deltaet om lag 80 kilometer nordvest for der Canadas lengste elv Mackenzie (1738 kilometer renner ut i havet, ikke langt fra grensen mot Alaska.

- Vi så disse figurene bare noen få minutter. Jeg kan ikke huske å ha sett noe som likner tidligere, skrev Sonntag underveis på flyturen.

gJERDEFORMET: Det mystiske lysfenomenet «Steve» ble beskrevet som et lilla lys med et grønt «gjerdeformet» skjær. Nå har hobbyforskere samarbeidet med NASA og National Science Foundation for å finne ut hva fenomenet er. Video: NASA Vis mer

Ukjente varmekilder?

Han har ikke blitt veldig må klokere av å studere bildene etterpå.

Det er grunt der bildene er tatt, og det er tydelig at isen er ganske fersk.

En leser på NASAs hjemmeside lanserer teori om at det kan være ukjente, varme kilder som har begynt å pumpe opp vann.

En forsker peker på at fastfrosne bulgesvulp på toppen av isen går fra venstre mot høyre. Hva nå det skal gjøre for å oppklare mysteriet.

Teori som knapt er nevnt: meteorsteiner i fritt fall fra himmelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer