Reisen til Mars

Nasa søker klassens klovn for tur til Mars

Forsker mener komiker kan piffe opp moralen på den lange reisen til den røde planeten.

VEKTLØS: Dette skjer når en astronaut vrir opp en vår klut i vektløs tilstand ombord på den internasjonale romstasjonen. I løpet av noen år i verdensrommet er det oppdragskritisk å ha en person som finner på morsomme ting. Video: CSA Science. Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Astronauter er vanligvis forbundet med å være staute karer og kvinner, ansvarlige typer som kan gis ansvaret for utstyr til milliarder av kroner. Men dersom en to år lang tur til Mars skal gjennomføres med suksess, er det behov for en tøysebukk om bord, skal vi tro forskerne som rådgir Nasa.

DRÅPE: Den spanske astronauten Pedro Duque speiles i en vektløs vanndråpe. Foto: Nasa.
DRÅPE: Den spanske astronauten Pedro Duque speiles i en vektløs vanndråpe. Foto: Nasa. Vis mer

Antropologiprofessor Jeffrey Johnson ved Universitetet i Florida har undersøkt hvordan en gruppe mennesker klarer seg i isolasjon over lengre tid.

- Grupper fungerer best når de har en person som tar på seg rollen som klassens klovn, sa professor Johnson, under en vitenskapskonferanse der han holdt et foredrag under fanen «Slik bygger man et vinnerlag for reisen til Mars».

TRANGT: I tillegg til å leve isolert over lang tid på vei til Mars, vil det i tillegg være trangt om plassen. Astronauten Anne McClain er her avbildet ombord i den internasjonale romstasjonen ISS: Foto: Nasa.
TRANGT: I tillegg til å leve isolert over lang tid på vei til Mars, vil det i tillegg være trangt om plassen. Astronauten Anne McClain er her avbildet ombord i den internasjonale romstasjonen ISS: Foto: Nasa. Vis mer

Johnson viste til eksempler fra historien og trakk fram Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen.

Ifølge avisen The Guardian, mener professoren av årsaken til at Amundsen lykkes der konkurrenten Scott feilet var en spesiell deltager på teamet, nemlig spilloppmaker, humørspreder og kokk Adolf Lindström.

- Lindström blir i dagbøkene til Amundsen gitt æren for å ha bidratt mer enn noen annen til ekspedisjonen. Han var ekspedisjonens klovn. Scotts mannskap var radikalt annerledes. De utviklet klikker og var ikke en sammensveiset gjeng. Astronauter som skal til Mars trenger en Lindström, sier Johanson.

Islolasjon

Jeffrey Johnson mener en slik person har evnen til å skape samhold og holde moralen på topp.

- Når man skal bo trangt med andre over lang tid som under en reise til mars, vil det bli gnissninger. Da er det avgjørende å ha noen som bidrar til at alle kommer over ens og gjør jobben. Det er oppdragskritisk, sier Johnson.

MÅLET: Det golde landskapet på den røde planeten er målet for ekspedisjonen som Nasa planlegger å gjennomføre i 2033. Foto: Nasa.
MÅLET: Det golde landskapet på den røde planeten er målet for ekspedisjonen som Nasa planlegger å gjennomføre i 2033. Foto: Nasa. Vis mer

Enten målet bare er å sirkle rundt den røde planeten eller om mennesker faktisk skal lande på Mars, blir det fort et par-tre år, skriver Forskning.no.

Men for alle humorister, tøysekopper, klovner og underholdere der ute: Det er ikke nok bare å være morsom. Ifølge Johnson må du i tillegg være en fremragende vitenskapsmann og ingeniør og være i stand til å takle et knalltøft treningsprogram.

Ond oppførsel

Professoren har studert grupper som lever islolert. Blant annet på Sørpolen der han tilbragte fire år for å følge grupper som overvintret.

- Noen har evnen til å få andre til å le og til å skape samhold, mens andre er onde. På stasjonen på Sørpolen var det mye ondskapsfull oppførsel, sier Johnson, som mener problemstillingen er universell.

FØRSTEMANN: Astronaten Neil A. Armstrong ble den første til å gå på månens overflate. Foto: Nasa
FØRSTEMANN: Astronaten Neil A. Armstrong ble den første til å gå på månens overflate. Foto: Nasa Vis mer

- Det har ikke noe så om du er russisk, polsk, kinesisk eller indisk. Gruppedynamikken er lik, sier Johnson.

Ifølge Daily Mail, skal klovnerollen testes i NASAs simulator ved Johnson Space Center i Houston i staten Texas.

Nasa planlegger å fly astronauter rundt månen i 2023 som en del av forberedelsene til en bemannet ekspedisjon til Mars. Det er planlagt å skje i 2033.

Reisetiden til Mars er beregnet til å ta omtrent åtte måneder en vei og kommunikasjon med jorden vil være sterkt forsinket på grunn av den store avstanden. Hvis en krise oppstår vil det være lite hjelp å få hjemmefra. Mannskapet vil være helt alene i verdensrommet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer