CURIOSITY: Roveren Curiosity er det viktigste verktøyet for å undersøke overflaten på Mars. Foto: EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS
CURIOSITY: Roveren Curiosity er det viktigste verktøyet for å undersøke overflaten på Mars. Foto: EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSSVis mer

NASA usedvanlig hemmelighetsfulle. Hevder de har løst mysteriet Mars

Spekuleres i oppdagelsen av vann på planeten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mars har i årevis vært en av romforskernes og vitenskapens aller yndigste objekt å undersøke.

I en pressemelding i dag, skriver den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA at de under en pressekonferanse mandag vil presentere banebrytende funn på «Den røde planeten». Videre lokker de med at de skal annonsere at de har løst Mars-mysteriet.

NASA har vært usedvanlig hemmelighetsfulle om oppdagelsene og kommer ikke til å avsløre noe før pressekonferansen 17.30 norsk tid mandag.

Det gir selvsagt mer vann på Mars-ryktemølla.

Spekulasjoner Og nettopp vann kan vise seg å være et nøkkelord i NASA-avsløringene.

Til stede på pressekonferansen er navn som vanligvis dukker opp NASA-sammenheng, slik som sjef for planetforskning Jim Green og sjef for NASA-ekspedisjonen til Mars, Michael Meyer.

Et navn som imidlertid kommer noe overraskende på forskningsjournalistene, er Lujendra Ojha, student og doktorgradskandidat ved Georgia Tech-universitetet.

I 2011 var han laveregradsstudent ved universitetet i Arizona og skapte overskrifter verden rundt da han hevdet å ha gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse

Mannen, som da var 21 år, var medforfatter i en studie der det ble hevdet at det finnes rennende vann på Mars, skriver CNN.

Han sa imidlertid at det vil kreve årevis med forskning, og nettopp det faktum at Ojha vil være til stede på pressekonferansen, har ført til heftige spekulasjoner på om NASA vil kunngjøre at de har oppdaget rennende vann på Mars. 

Vann på Mars Forskere har lenge visst at det en gang fantes vann på Mars, og NASAs radioisotopdrevne rover Curiosity har undersøkt en rekke forhold på planeten.

Ifølge en studie fra tidligere i år har NASA-forskere funnet ut at det har vært mer vann der enn tidligere antatt, og anslår at den røde planeten hadde like mye vann som i vårt eget Polhav.

Forskerne har flere ganger funnet tegn til flytende vann på Mars, og der det er vann er det ofte liv. 

Nå kan det imidlertid hende NASA legger fram enda mer håndfaste bevis.