Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NASAs nye bilder viser hvordan kloden slukes av havet - og det er trolig ingenting vi kan gjøre med det

Havninvåene vil stige mer enn antatt, mener NASA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jorda blir varmere og varmere, og konklusjonene i FNs klimapanel femte hovedrapport er klare på at menneskelig aktivitet må begrenses om vi skal bevare planeten vår.

For mindre enn to år siden ble den altomfattende rapporten publisert, og konsensus blant forskerne var at det globale havnivået i gjennomsnitt mest sannsynlig ville stige et sted mellom 30 og 90 centimeter ved utgangen av århundret.

Nå mener NASA - basert på nye, omfattende satellittanalyser av endringer i havnivået på kloden - at havet trolig vil stige enda mer.

- Låst inne - Ut fra hva vi vet om hvordan havet utvider seg når det blir varmere og hvordan innlandsis og isbreer tilfører havene nytt vann, er vi ganske sikre på at vi er «låst» til minst 90 centimeter havstigning, og trolig mer, sier Steve Nerem ved Universitetet i Colorado i Boulder.

Universitetet er verdensledende på klimaforskning og Nerem leder NASAs forskningsgruppe på havstigning. Han mener det trolig er uunngåelig at havet stiger opp mot én meter.

- Men vi er ikke sikre på om det vil skje innen et århundre eller om det vil ta lengre tid, sier han videre.

NASAs nye framtidsutsikter er basert på 23 år med satellittobservasjoner av havstigningen på jorda. Dette er alt materiale som finnes, og er hentet og samlet fra tre forskjellige oppdrag.

- Instrumentene er så følsomme at dersom de ble plassert på et passasjerfly som flyr i 1.200 meters høyde, kunne de registrert forhøyningen forårsaket av en mynt som ligger flatt på bakken, sier Michael Freilich direktør for NASAs avdeling for geovitenskap, ifølge NTB.

Analysene viser at havnivåene i snitt har steget nesten 8 cm på 23 år på grunn av issmelting og oppvarming. De lokale variasjonene er imidlertid store, og i noen områder har havet steget med så mye som 23 centimeter.

Advarer mot tre meters stigning Mye av årsaken til den stigningen i havnivået er issmelting og ekspanderingen av vannet når det blir varmere.

Ifølge NASAs analyser vil en tredel av havstigningen skyldes issmelting på Grønland og isen på Antarktis, en tredel vil skyldes smelting av isbreer, mens en tredel vil skyldes utvidelse av vannet når det blir varmere.

Issmeltingen på Grønland og i deler av Antarktis skjer stadig raskere, og havene varmes opp og vokser raskere enn for 50 år siden.

Den største usikkerheten når man anslår hvor mye og hvor raskt havene kommer til å stige, skyldes at det vanskelig å si hvor raskt isen i Arktis og Antarktis kommer til å smelte som følge av stigende temperaturer. NASA-forsker Tom Wagner sier en stigning i havnivået på hele tre meter på hundre år er mulig. NASA påpeker også at det vil ta flere århundrer å reversere isens tilbaketrekning.

- Vi har sett ut fra paleoklimatiske studier (studier av klimaendringene opp gjennom jordas historie, journ.anm.) at havstigning på hele tre meter innen et århundre eller to er mulig, dersom innlandsisen smelter svært fort, sier Wagner.

- Vi ser bevis på at innlandsisen våkner til live, men vi må forstå den bedre før vi kan si at vi er inne i en ny periode med svært rask smelting, sier han.

Tidligere sjef for NASAs klimaforskningsprogram, James Hansen, advarte i en kontroversiell rapport fra tidligere i sommer om en tremeters havstigning allerede innen 50 år.

Storbyer under vann Med en havstigning på én meter vil storbyer som Tokyo og Singapore forsvinne. Også den amerikanske delstaten Florida i USA står i fare for å havne under vann. Det er ingen tvil om at stigende havnivåer vil få store konsekvenser verden over.

- Over 150 millioner mennesker bor mindre enn 1 meter over havet, de fleste av dem i Asia, Michael Freilich, direktør for NASAs avdeling for geovitenskap, ifølge NTB.

Det er allerede kjent at flere øystater i Stillehavet risikerer å forsvinne fullstendig.

NASA-studien viser at vannstanden faktisk har falt på USAs vestkyst, men at det sannsynligvis kommer til å være en betydelig stigning i havnivået der bare de neste 20 åra.

- Folk er nødt til å forstå at planeten ikke bare forandrer seg - den er endret, sier Wagner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media