Klimaendringer:

Nasas smeltesjokk på Grønland er elendig nytt: - Som et tog som løper løpsk

Forskningen var allerede glassklar på at isen på Grønland renner ut i havet. Nye funn tegner et enda mer dystert bilde.

TRUET: Nye funn tyder på at isen på Grønland er enda mer truet av klimaendringer enn det forskerne hadde forventet. Foto: John McConnico / AP / NTB Scanpix
TRUET: Nye funn tyder på at isen på Grønland er enda mer truet av klimaendringer enn det forskerne hadde forventet. Foto: John McConnico / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ikke noe annet land har lavere befolkningstetthet enn Grønland, men med unntak av folketallet, så er det meste enormt på verdens største øy. Også problemene.

Sammen med Antarktis, finner man den største konsentrasjonen med is på jorda på Grønland. Det gir gode forutsetninger for å studere effektene av global oppvarming, og klimaforskere har de siste tiåra derfor flokket til landet for å studere endringene med lupe. Rapportene de kommer tilbake med blir stadig mer urovekkende.

Denne uka presenterte Nasa nye funn fra en banebrytende kartlegging av havbunnen rundt Grønlands massive isbreer. Det var nedslående lesning for klimaoptimister. Kartleggingen viser at et isområde ved kysten, som er to til fire ganger større enn tidligere antatt, er utsatt for akselerert smelting.

Enkelt forklart vil det si at hastigheten på issmeltingen og påfølgende havstigning vil kunne gå mye fortere enn tidligere antatt. Og utviklingen er så godt som umulig å stoppe.

- Disse resultatene tyder på at isen på Grønland er enda mer truet av klimaendringer enn det vi hadde forventet, sier Nasa-forsker Josh Willis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer