VERDIER FRYSES: Det er trolig slutt på at finansmannen Einar Aas er Grimstad kommunes største skattebetaler. Nå har råvarebørsen Nasdaq Nordic startet en prosess for å fryse krafttraderens verdier etter milliardtap forrige uke. En av Aas' mange eiendommer er denne, i Naxbieveien i Grimstad. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
VERDIER FRYSES: Det er trolig slutt på at finansmannen Einar Aas er Grimstad kommunes største skattebetaler. Nå har råvarebørsen Nasdaq Nordic startet en prosess for å fryse krafttraderens verdier etter milliardtap forrige uke. En av Aas' mange eiendommer er denne, i Naxbieveien i Grimstad. Foto: John T.Pedersen / DagbladetVis mer

Nasdaq fryser verdier for å dekke krafttraderen Einar Aas' milliardtap

Nasdaq tar grep for å dekke inn milliardtap: - Fryser krafttrader Einar Aas' verdier

Det opplyser Nasdaqs kommunikasjonssjef David Augustsson til DN.

Utover dagen i går satt Einar Aas i forhandlinger med råvarebørsen Nasdaq Nordic, slik Dagbladet skrev i går.

Agendaen var å finne en løsning for å dekke inn mest mulig av Grimstad-investorens milliardtap på trading med kraft.

Nå ser Nasdaq ut til å stramme grepet om den mediesky finansmannen, som ifølge E24 tapte minst 1,3 milliarder kroner i forrige uke.

- Fryse hans verdier

– Vi har innledet en prosess for å fryse hans verdier, i tillegg til andre passende juridiske tiltak i Norge. Vi har ingen øvrige kommentarer og kommer til å fortsette å kommunisere med våre medlemmer for å få tilbake så mye penger som mulig fra Einar Aas, skriver Nasdaqs informasjonssjef David Augustsson i en uttalelse sendt til Dagens Næringsliv.

Selv om Aas i perioden 2004-2015 kjøpte mer enn ti eiendommer i Oslo, Grimstad og Nissedal for en samlet sum på 130 millioner kroner - er det neppe nok til å dekke kravene.

Da katastrofen var et faktum mandag i forrige uke, sendte krafttraderen selv ut en pressemelding hvor han fortalte at han sto overfor to mulige utfall: Personlig konkurs eller en akkordløsning med sine kreditorer.

Tappet gigantfond

Grunnen til katastrofen, var feilslått gambling på prisdifferansen mellom nordiske og tyske kraftpriser.

Tapene har vakt internasjonal oppsikt.

Inntil videre har andre medlemmer på Nasdaqs råvarebørs måttet dekke tapene, via et eget «mislighetsfond» («default fund»).

Fondet er på 170 millioner euro.

Da Aas gikk tom for likvide verdier som kunne dekke opp tapene, gikk fondet inn med 107 millioner euro - penger som senere har blitt dekket opp av selskaper som Statkraft og finske Fortum.