Nasjonal front klart tilbake i Frankrike

Nasjonal front går sterkt tilbake i første franske valgomgang. Jacques Chiracs konservative parti ligger an til å vinne stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgdagsmålingen gir Jean-Marie Le Pens parti Nasjonal front 11,6 prosent av stemmene, mot 14,9 prosent i valget for fem år siden. Det kan hende at Nasjonal front likevel klarer å beholde en plass eller to i nasjonalforsamlingen.

Chiracs konservative parti vinner 43,1 prosent etter valgdagsmålingen, mens sosialistene vinner 36,1. I så fall kan president Chirac få den nasjonalforsamlingen han ønsker i ryggen hvis alt går samme vei i andre valgomgang til helgen.

Valgoppslutningen søndag ble svært lav. Hele 36 prosent lot borgerplikten være. Det tales om apati etter Chiracs store seier over Le Pen i presidentvalget. Mange har trolig regnet med at Chirac uansett kommer til å vinne.

Fotball-VM

Fotball-VM og det vakre været har trolig fristet mange til å ikke bruke tid i valglokalet. Den lave deltakelsen har likevel ikke tjent outsideren fra presidentvalget, Le Pen og hans radikale parti, slik det gjorde i første runde av presidentvalget.

Under presidentvalget i april var valgoppslutningen så lav og kandidatene på venstresiden så mange, at høyreekstreme Jean Marie Le Pen slo sosialisten Lionel Jospin i første runde. I annen runde vant Jacques Chirac som ventet en overlegen seier over Le Pen etter en mobilisering mot Le Pen som fikk sosialister til å stemme borgerlig.

Vanskelig valg

Søndag så det ut til at mange igjen stemte taktisk for å hindre Nasjonal front i å få innflytelse i nasjonalforsamlingen. Samtidig ville en stemme til sosialistene bidra til at tilstanden som var, vil fortsette. En konservativ president og sosialistisk statsminister som ikke samarbeider så veldig bra.

- Dette valget er sannelig ikke lett, sukker den 34 år gamle historielæreren Celine.

- På bakgrunn av at vi nylig valgte en høyrepresident, er vi allerede ganske styrt. Jeg tror absolutt vi bør unngå en ny samboerperiode mellom høyre og venstre, sier hun til den svenske avisen Dagens Nyheters korrespondent..

Mange kandidater

Også i søndagens valg hadde velgerne rekordmange kandidater å velge mellom - gjennomsnittlig 15 i hver av de 577 valgkretsene. Dermed kunne Nasjonal Front nok en gang komme til å profittere på at stemmene ble spredt på mange kandidater.

Hvis ingen av kandidatene vinner mer enn halvparten av stemmene i valgkretsen, er regelen slik at kandidater med mer enn 12,5 prosent av stemmene går videre til andre omgang som er neste søndag.

- Det er for mange kandidater. Alt er åpent og alt kan skje, sa filosofiskribenten Alain Ballaiche (45) til nyhetsbyrået Reuters da han avga sin stemme i Paris.

Høyresiden favoritt

Men det er de konservative kandidatene som er favoritter.

Chiracs støttespiller, statsminister Jean-Pierre Raffarin, har oppfordret velgerne til å stemme på kandidater fra sentrum-høyre koalisjonen. I mai overtok han stillingen etter sosialisten Lionel Jospin, og i en måned har han og konservative regjeringsfeller gjort det de kan for å markere at de vil føre en hard kamp mot kriminalitet.

Det var trolig velgernes frykt for den økende kriminaliteten som ga Le Pen rekordhøy oppslutning i presidentvalget.

(NTB-AFP)