Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonal front ligger an til godt valg i Frankrike

Kan nå 30 prosent.

BRAKVALG: Nasjonal front-leder Marine Le Pen er i ferd med å gjøre et kjempevalg. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BRAKVALG: Nasjonal front-leder Marine Le Pen er i ferd med å gjøre et kjempevalg. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høy arbeidsledighet og liten tillit til etablerte politikere gir Nasjonal front på ytre høyre fløy vind i seilene før departementsvalget i Frankrike søndag.

Franskmennene skal søndag stemme i første runde av valget til landets 101 departementer, som kan sammenlignes med norske fylker.

Nasjonal front, som sikret seg makten i elleve bystyrer og ble størst i Frankrike under EU-valget i fjor, ligger på rundt 30 prosents oppslutning i de siste meningsmålingene før valget.

De har lokket til seg velgere fra både president François Hollandes sosialistparti og Nicolas Sarkozys konservative parti UMP.

Likevel tar Nasjonal front bare sikte på å vinne valget i ett til fire departementer etter valgets andre runde, som er om en uke. Da får franskmennene velge mellom de to største partiene i sitt departement - noe som ofte fører til seier for mer etablerte partier.

De franske departementene ligger under 27 regioner i landets kompliserte administrative hierarki, og har blant annet ansvar for enkelte sosialtiltak, skoler og lokal infrastruktur.

(NTB)

Hele Norges coronakart