Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonal Front mer populært enn noensinne, men får ingen makt

Andre valgrunde i Frankrike.

 NEDERLAG PÅ TROSS AV OPPSLUTNING:  Marine Le Pen og Nasjonal Front fikk stor oppslutning i det franske lokalvalget søndag. Likevel vant hun ikke en eneste region. Foto: REUTERS/Yves Herman
NEDERLAG PÅ TROSS AV OPPSLUTNING: Marine Le Pen og Nasjonal Front fikk stor oppslutning i det franske lokalvalget søndag. Likevel vant hun ikke en eneste region. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved forrige runde fikk Nasjonal Front flest stemmer i seks av Frankrikes tretten regioner.

Opptellingen etter den andre og endelige runden viser imidlertid at partiet ikke vil få makten i noen av regionene.

Men skuffelsen til tross - partiet er mer populært enn noensinne.

- Vi lar oss ikke stoppe. Vi har tredoblet antallet representanter, og vi er den største opposisjonen i Frankrikes regioner, sa Nasjonal fronts leder Marine Le Pen etter at valgdagsmålingen var klar søndag kveld.

Seier for Republikanerne Ifølge France 24 har Republikanerne, ved Nicholas Sarkozy, vunnet fem regioner, mens sosialistene har vunnet fire utifra de første målingene.

To regioner regnes som usikre, mens Det radikale venstreparti ligger an til å vinne en region, ifølge France 24.

I le Nord-Pas-de-Calais, regionen der Nasjonal Front fikk over 40 prosent i første runde, er Xavier Bertrand (R) allerede i gang med sin seierstale, ifølge det franske nettstedet.

- Takk til alle sosialister som har hjupet oss til å slå Le Pen, skal Bertrand ha sagt ifølge France 24.

Ifølge anslaget skal Bertrand ha slått motkandidat og Nasjonal Front-partileder Marine Le Pen med 57,2 prosent mot 42,8.

Samarbeidet mot Le Pen Flere eksperter forutså at Nasjonal Front kom til å gjøre det svakere denne runden.

Dette blant annet fordi Sosialistene, med blant annet president Francois Hollande og statsminister Manuel Valls, har trukket sine kandidater fra to regioner og bedt velgerne stemme på Republikanerne.

Dette har Marine Le Pen uttalt seg kritisk til i etterkant av de første valgresultatene.

- Den første runden tydet på at dette valget kom til å handle om tre partier. I denne runden har Frankrike fått et topartisystem, sa Le Pen ifølge Le Figaro.

Tapte på tross av oppgang Valgnederlaget til Nasjonal Front kommer etter en lengre periode med oppgang for partiet som ligger på ytterste høyre fløy i Frankrike.

Denne økende oppslutningen har blant annet kommet som følge av flyktningkrisa som Europa står ovenfor, samt den økende arbeidsledigheten i Frankrike.

Etter første valgrunde knyttet også flere eksperter på kanalen France 24 partiets sterke valgresultater ved første valgrunde til terroren i Paris.

130 mennesker ble drept da flere terrorister slo til i den franske hovedstaden den 13. november - et angrep senere knyttet til IS.

- Et nederlag for Sarkozy På tross av å ha vunnet fem regioner, så mener førsteamuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold at valget var et nederlag også for Republikanerne.

Partiet er ledet av tidligere president Nicholas Sarkozy.

— Det er et personlig nederlag for Sarkozy og kan bety at velgerne ikke er helt overbevist om at høyresiden kan gjøre det bedre, sier Orban til NTB.

 FORTVILER:  Nasjonal Front ser ut til å tape på alle fronter i Frankrikes andre lokalvalgsrunde. Her fortviler noen av de som har stemt på partiet. Foto: REUTERS/Yves Herman
FORTVILER: Nasjonal Front ser ut til å tape på alle fronter i Frankrikes andre lokalvalgsrunde. Her fortviler noen av de som har stemt på partiet. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media