EKSPLODERER: Her rammer en kraftig eksplosjon havneområdet i Beirut. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Beirut

- Nasjonal katastrofe

En kraftig eksplosjon rystet Beirut tirsdag. Tusenvis er skadd og mange er døde.

Publisert
Sist oppdatert

SISTE: 78 personer har mistet livet og 4000 er skadet, opplyser landets helseminister til Reuters.

Det har vært en stor eksplosjon i Libanons hovedstad, Beirut, tirsdag ettermiddag.

Ifølge TV-kanalen Al-Arabiya skal det dreie seg om flere eksplosjoner i hovedstatens havneområde.

Nyhetsbyrået AP siterer omkring kl 21.30, norsk tid, landets helseminister Hamad Hasan, som bekrefter at minst 50 mennesker er døde og ytterligere 2700 personer er skadd.

Sykehusene i hovedstaden er overbelastet. American University of Beirut Medical Center, et av byens største sykehus, har ikke kapasitet til å ta imot flere skadde, melder CNN.

- Nasjonal katastrofe

- En nasjonal katastrofe

Ifølge flere internasjonale medier skal eksplosjonene ha skjedd i en lagerbygning hvor det oppbevares fyrverkeri. I etterkant har landets sikkerhetssjef uttalt til lokal presse at det skal dreie seg om svært eksplosivt materiale, men ikke fyrverkeri, melder Reuters.

På enkelte av videoene på Twitter kan man også kraftig brann og mindre eksplosjoner fra bygningen, før den enorme eksplosjonen skjer. Lyden fra eksplosjonen kunne høres så langt unna som på øya Kypros, som ligger omkring 240 kilometer unna i Middelhavet, skriver AFP.

<strong>ENORME ØDELEGGELSER:</strong> Guvernøren i Beirut, Marwan Aboudg sammenligner eksplosjonen med atombombene i Hiroshima. Foto: AFP
ENORME ØDELEGGELSER: Guvernøren i Beirut, Marwan Aboudg sammenligner eksplosjonen med atombombene i Hiroshima. Foto: AFP Vis mer

En lokal nettavis melder på Twitter at det ligger skadde mennesker i ruinene av bygningen og at det etterlyses ambulanser.

Guvernøren i Beirut, Marwan Aboudg, sammenligner eksplosjonen med atombombene i Hiroshima, ifølge The Telegraph.

- Det er en nasjonal katastrofe og skadeomfanget er enormt, sier Aboudg.

Flere nordmenn i området

Pressetalsperson i UD, Ane Haavardsdatter Lunde, opplyser til Dagbladet at situasjonen fortsatt er svært uoversiktlig, men at de jobber med å kartlegge som best de kan.

- Vi vet at det er flere nordmenn i området, men så langt har vi ikke indikasjoner på at det er noen nordmenn som er direkte rammet av eksplosjonen. Vi har også vært i kontakt med våre ansatte og vet at de har det bra, samt med lokale myndigheter. I tillegg har vi vært i kontakt med de nordmennene som har registrert seg på reiseregistrering.no.

UD forteller at de har klare råd i en slik situasjon som nå pågår i Beirut.

- Først og fremst, ring hjem og fortell at du er trygg. Unngå store folkeansamlinger og ikke minst: lytt til lokale råd og anbefalninger, sier Haavardsdatter Lunde .

<strong>SKADD:</strong> En mann jekkes av brannmannskapene i nærheten av eksplosjonsstedet. Foto: AFP
SKADD: En mann jekkes av brannmannskapene i nærheten av eksplosjonsstedet. Foto: AFP Vis mer

Urolig

Eksplosjonen fant sted i nærheten av boligen til den tidligere statsministeren Saad Hariri. Han skal ikke være skadet, melder CNBC.

Det er foreløpig ikke kjent hva som skal ha forårsaket hendelsen, men den siste tida har det vært ekstra store uroligheter i Libanon.

BBC poengterer at eksplosjonen kommer få dager før det faller en kjennelse i saken om drapet på eksstatsminister Rafik Hariri i 2005.

Hariri og 21 andre ble drept av en kraftig bilbombe i Beirut i 2005 og fire antatte medlemmer av den sjiamuslimske Hizbollah-militsen er tiltalt in absentia.

Hizbollah nekter for å ha stått bak, men fredag kommer en FN-støttet domstol i Nederland med sin kjennelse i saken.

Ifølge NTB er det også kommet ubekreftede meldinger om nok en eksplosjon, som blant annet skal ha resultert i store skader på hovedkontoret til det statlige elektrisitetsselskapet i Libanon.

Rasende demonstranter forsøkte tidligere tirsdag å storme energidepartementet i Libanons hovedstad Beirut, for å protestere mot landets elendige strømforsyning, skriver NTB.

Store deler av Libanon har i sommer ligget i mørke som følge av strømbrudd som har vart i opptil 20 timer i døgnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer