DATAMYSTERIET

Nasjonal sikkerhetsmyndighet aksjonerer etter Dagbladet-avsløring

Nasjonal sikkerhetsmyndighet skal undersøke Dagbladets avsløringer av et omfattende dataangrep, organisert for å skape trafikk til spam-annonser.

TAR AFFÆRE: Nasjonal Sikkerhetsmyndighet har fattet interesse for Dagbladets avsløringer om dataangrep og annonsevirksomhet på nettet. Nå skal NSM gå undersøke materialet, bekrefter avdelingsdirektør Mona Strøm Arnøy. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR AFFÆRE: Nasjonal Sikkerhetsmyndighet har fattet interesse for Dagbladets avsløringer om dataangrep og annonsevirksomhet på nettet. Nå skal NSM gå undersøke materialet, bekrefter avdelingsdirektør Mona Strøm Arnøy. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter Mona Strøm Arnøy, avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), overfor Dagbladet.

- Metoden som benyttes er godt kjent fra tidligere og kan benyttes til forskjellige former for svindel og lureri. Det nye er det enorme omfanget, sier Arnøy til Dagbladet.

NSM har bedt om å få Dagbladets underlagsmateriale utlevert, og ønsker å gjennomgå dette på egen hånd. Det samme materialet er tidligere blitt delt med Google, for at giganten kan rydde opp i søkeresultatene sine.

- Vi vil forvalte informasjonen som en del av datagrunnlaget ved undersøkelser rundt cyberangrep og svindel. Vi vil med stor sannsynlighet kontakte hostingleverandører og andre viktige berørte parter. Vi har allerede varslet om en relatert liste vi fikk fra en annen virksomhet, og hadde god respons på det, sier Mona Strøm Arnøy.

Dataangrepet

Bakgrunnen for NSMs interesse er at Dagbladet har avslørt et omfattende dataangrep mot norske og internasjonale nettsteder – blant dem Dagbladet, VG, NRK, Fylkesmannen.no og BBC. Innhold fra over 80 000 nettsider er stjålet, og kopiert til spam-sider. Bakmennene har så klart å lure Google å «indeksere» spam-sidene – slik at en nettside med stjålet VG-innhold kommer opp i søkeresultatet på Google, kamuflert som en originalartikkel fra VG.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer