Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonal sikkerhetsmyndighet følger svensk hackerangrep fra sitt operasjonssenter

- Om det blir et reelt angrep eller om det er en klassisk bombetrussel for å skape frykt, vil tida vise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hans Marius Tessem ved NorSIS tror hackerangrepene man har sett i Sverige denne uka, og angrepet som er varsla mot svenske myndigheter klokka 14.30 i dag, er angrep man må forberede seg på å få i Norge også.

- Sånne ting vil skje, og man må være forberedt på det hele tida, sier han.

Natt til i går ble hjemmesidene til den svenske regjeringen, Riksdagen og landets sentralbank rammet av hackerangrep. Riksbankens nettsider sluttet å fungere onsdag kveld, og tidligere på dagen ble Socialstyrelsen og Domstolsverket rammet av angrepene.

Vanskelig å beskytte seg - Jeg vil si det at det er sannsynlig at liknende vil skje i Norge. Det er angivelig hackergruppa Anonymous som står bak angrepene i Sverige. Norge har interesser i mange land, og noen er uenig i norsk politikk. Derfor tror jeg i aller høyeste grad at slike angrep kan skje i Norge også, sier Tessem.

- Er Norge forberedt på det?

- I forhold til målrettede angrep er det vanskelig å beskytte seg uansett. Hackerne kan skreddesy angrepet og finne ulike veier og kanaler inn. Vi kan imidlertid beskytte oss og gjøre risikovurderinger i forhold til hvor hackerne kan sette inn støtet. Og alle, både store og små virksomheter bør generelt være på tå hev.

- Klassisk bombetrussel Tessem mener det nye i angrepene mot svenske myndigheter er at det i dag er varslet.

- Om det blir et reelt angrep eller om det er en klassisk bombetrussel for å skape frykt, vil tida vise. Det er spesielt å varsle et angrep på forhånd. I mine øyne er formålet å oppnå oppmerksomhet rundt noe.

- Hackerne sier at det varslede angrepet blir det største noensinne?

- Ja, vi får se hva som skjer. Det kan bli et stort angrep, men jeg tror ikke formålet med angrepet er selve angrepet, men å skape oppmerksomhet. Slik er det ofte med Anonymous.

Tjenestenektangrep Senior virusanalytiker i Norman Proativ AS J, Snorre Fageland tror dagens varslede angrep blir et tjenestenektangrep, eller et såkalt ddos-angrep.

- Konseptet er veldig enkelt: veldig mange personer vil forsøke å laste ned de ulike websidene veldig fort. Det er slik Anonymous har holdt på. Ulike programmer som kan lastes ned fra nettet gjør det mulig for en enkelt bruker å laste ned sida flere tusen ganger mer enn hva som er vanlig for en enkelt bruker, sier han til Dagbladet.

Han mener mye tyder på at det er nettopp dette som vil skje i Sverige i dag.

- Når hackergruppe går ut i en film og sier at de trenger hjelp, tror jeg det er nettopp dette de sikter til. De ønsker at så mange som mulig skal delta i angrepet. Dessuten er det ulogiosk at de ville bedt om hjelp om de planla å gjennomføre et innbrudd. Om man skal bryte seg inn et sted, går man ikke offentlig ut og ber om hjelp på forhånd. Og et innbrudd er heller ikke noe man varsler om på forhånd, sier Fagerland.

- Varierende skader Han tror ikke angrepet i Sverige vil påvirke vanlige internettbrukere i særlig stor grad.

- Men for organene siom blir utsatt, kan skadene variere. Slik jeg ser det, er dette varslede angrepet i all hovedsak et forsøk på å plage eller demonstrere, sier han.

-KAN SKJE I NORGE: Rådgiver Hans Marius Tessem i NorSis sier nman ikke kan utelukke at hackerangrepene man har sett i Sverige denne uka også kan skje i Norge. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
-KAN SKJE I NORGE: Rådgiver Hans Marius Tessem i NorSis sier nman ikke kan utelukke at hackerangrepene man har sett i Sverige denne uka også kan skje i Norge. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Motivet for angrepene skal være hevn for en razzia mot et serverhotell som svensk politi gjennomførte for noen dager siden, ifølge NTB. De aktuelle serverne er blitt knyttet til nettstedene Pirate Bay og WikiLeaks.

Norge følger situasjonen Informasjonssjef i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Kjetil Berg Veire sier angrepene man ser i Sverige følges nøye med norske øyne.

- Vi følger situasjonen fra vårt operasjonssenter her i Norge - NorSERT, sier Veire til Dagbladet.

Ifølge ham bør alle virksomheter må ta høyde for å bli angrepet slik man ser i Sverige i dag.

- Politiske aktivister tar ibruk nettet for å markere standpunkter på ulike måter. I 2006 gikk for eksempel Gyllandsposten ned etter at de hadde trykket Muhammad-tegninger. Angrepene har blitt mer og mer vanlige, og har særlig økt det siste året, sier han.

Veire kjenner til at det er nettsida polisen.se som vil bli utsatt for angrepet i dag.

- For noen betyr ikke slike angrep så mye, for andre kan det være kristisk, sier han.