DREPT: En kvinne holder opp et blde som viser flere av de som ble drept i den serbiske landsbyen Velika Ivanca. Foto: AFP/NTB SCANPIX.
DREPT: En kvinne holder opp et blde som viser flere av de som ble drept i den serbiske landsbyen Velika Ivanca. Foto: AFP/NTB SCANPIX.Vis mer

Nasjonal sørgedag etter landsby-massaker

- Denne landsbyen er død, sier Stanica som var nærmeste nabo til den serbiske drapsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene har erklært nasjonal sørgedg etter at 60 år gamle Ljubisa Bogdanovic i går skjøt og drept 13 personer i den lille landsbyen Velika Ivanca sør for Beograd i Serbia. Han gikk systematisk fra hus til hus og skjøt naboene i hodet mens de sov. Ofrene for den meningsløse massakren var seks menn, seks kvinner og et 2 år gammelt barn.

- Denne landsbyen er død nå. Fem av ti hus er berørt av dette, det er ikke noe liv igjen her, sier Stanica Kostatinovic som er nermeste nabo til drapsmannen.

Han er en av flere sjokkerte naboer til drapsmannen Ljubisa Bogdanovic.

Vond drøm
- Jeg trodde det var en vond drøm, sier Aleksandar Stekic som lå å sov mens massakren ble utført. Da han endelig våknet fant han moren sin skutt og drept i døråpningen i huset. Kontantkortet på hans mobiltelefon var tomt, og da han skulle gå til naboen for å låne telefonen for å melde dette, fant han også disse skutt i sitt eget hus.

- På det tidspunktet raknet alt og jeg visste ikke hvor jeg var, sier Stekic til abcnews.com.

På tross av massakren klarte sjokkerte naboer bare å si positive ting om gjerningsmannen.

- Han var den beste naboen man kan tenke seg. Det var ingen indikasjoner på at noe slikt kunne skje. Bare han vet motivet for drapene, sier Radovan Radosavljevic som snakket med gjerningsmannen og sin nabo kvelden før drapene.

Serbiske medier melder at Ljubisa Bogdanovic har bakgrunn som soldat fra den blodige og makabre krigen i Kroatia på begynnelsen av 1990-tallet. Han var med i det serbisk-ledede angrepet mot den kroatiske byen Vukovar som ble lagt i ruiner.

Måtte gud forby - Det forandret han totalt. Hver gang jeg forsøkte å prate med han om hans opplevelser fra Vukovar sa han bare at han håpet at gud aldri ville tillate at jeg opplevde noe lignende, sier drapsmannens bror Radmilo Bogdanovic til nyhetsbyrået AFP.

DRAPSMANNEN: Ljubisa Bogdanovic som ifølge politiet skjøt og drepte de 13 innbyggerne i Velika Ivanca. Foto : AP Photo/Courtesy of Stanica Kostadinovic/NTB SCANPIX.
DRAPSMANNEN: Ljubisa Bogdanovic som ifølge politiet skjøt og drepte de 13 innbyggerne i Velika Ivanca. Foto : AP Photo/Courtesy of Stanica Kostadinovic/NTB SCANPIX. Vis mer

Tilbake sitter slektningene og naboene med en rekke ubesvarte spørsmål.

- Jeg spør meg selv om og om igjen, hvordan kunne dette skje? Hvordan kunne han gjøre dette, spør broren. Han beskriver han som en ærlig og snill bror og stiller seg helt uforstående til den rystende hendelsen.

- Noe må ha spist han opp innvendig. Hele landsbyen er i sjokk, sier drapsmannens bror Radmilo Bogdanovic.

Flere ble traumatisert under og etter krigen, og det sirkulerer fortsatt svært mye våpen i området. Serbia er det landet i verden som har det femte høyeste antall skytevåpen pr innbygger.

Krigsveteranen skal også ha mistet jobben sin for et drøyt år siden, og sønnen var også arbeidsledig. Serbiske medier skriver at både gjerningsmannens far og onkel begge var psykisk syke og tok sine liv.

SJOKKERT: Radmilo Bogdanovic, broren til drapsmannen, er sjokkert over hendelsen og sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål. Foto: AP Photo/NTB Scanpix.
SJOKKERT: Radmilo Bogdanovic, broren til drapsmannen, er sjokkert over hendelsen og sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål. Foto: AP Photo/NTB Scanpix. Vis mer