Nasjonalbudsjett i motvind

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett vekker sterke reaksjoner fra opposisjonen på Stortinget. Hvis finansministeren får det som han vil får du merke regjeringens innstrammingsplaner på pungen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tegnene på press i norsk økonomi er nå så klare at det er nødvendig med tiltak for å kjøle ned temperaturen, mener sentrumsregjeringen. I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram i dag foreslår regjeringen en rekke tiltak for å dempe presset.

For å dempe presset i bygg- og anleggssektoren, foreslås det innført en konjunkturavgift på 5 prosent på investeringer i sektoren fra 1. januar 1999.

I tillegg vil regjeringen innføre en tvungen avsetningsordning for skattepliktig næringsvirksomhet med virkning fra 1. juli i år. Også denne ordningen tar sikte på å redusere presset i arbeidsmarkedet og derved også dempe det økende lønnspresset.

Lederlønninger

For å få større moderasjon i fastsettelsen av lederlønninger går regjeringen inn for å øke den ekstra arbeidsgiveravgiften på lønnsinntekter over 680.000 kroner. For neste år foreslås satsen økt fra 10 prosent til 12,5 prosent.

Høyere el-avgift

Det blir også høyere elektrisitetsavgift, dersom regjeringens forslag blir vedtatt i Stortinget. El-avgiften foreslås økt med 2,9 øre per kWh fra 1. juli 1998. For å hindre overgang fra elektrisitet til olje foreslås en grunnavgift på 21,5 øre per liter på all avgiftsbelagt mineralolje som ikke omfattes av autodieselavgiften.

Skatter og avgifter

Sentrumsregjeringens forslag til skatte- og avgiftsendringer anslås å gi en merinntekt på om lag 700 millioner kroner i statsbudsjettet for i år. Økningen i påløpne skatter og avgifter for i år er drøyt 1,3 milliarder kroner, mens helårsvirkningen for neste år anslås til 3,5-4 milliarder kroner.

Høyere bevilgnigner

Bevilgningene i helsesektoren foreslås økt med 300 millioner kroner til sykehusutstyr, med 60 millioner kroner til tiltak mot kreft og med 20 millioner kroner til psykiatri. 72 millioner kroner foreslås til tilrettelegging for krengetog. Med midler som allerede er bevilget og overført fra andre tiltak, står det nå samlet 243 millioner kroner til disposisjon for tilrettelegging av krengetog.

Dekkes inn

Mesteparten av de økte utgiftene dekkes inn, ifølge regjeringen. Blant utgiftskuttene er et lavere nivå på arbeidsmarkedstiltakene, en økning i arbeidsgiverperioden i sykelønnsordningen med 3 dager fra 1. september og utsettelse av statlige byggeprosjekter. Det foreslås brutto utgiftsreduksjoner i år på til sammen 2,1 milliarder kroner. Inntektsøkningene beløper seg til om lag 0,8 milliarder kroner.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer