Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt, men ikke alle har finstasen klar

Ordet «bunad» er det mest søkte ordet på nettsiden finn.no i forrige uke.

FESTDAG: Uansett vær, ønsker mange å gå i bunad på nasjonaldagen. Her fra 17. mai i fjor.
Foto: NTB/Scanpix
FESTDAG: Uansett vær, ønsker mange å gå i bunad på nasjonaldagen. Her fra 17. mai i fjor. Foto: NTB/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For mange er nasjonaldagen 17. mai en viktig markering, og da vil mange gå i bunad. På finn.no har hundrevis av nordmenn lagt ut bunader til salg.

- Folk legger ut alt fra hele bunader, tilbehør, sko og hundebunader. Det blir et veldig trykk på dette i forkant av nasjonaldagen, sier informasjonssjef i Finn, Lene Kallum, til Dagbladet.

For øyeblikket ligger det rundt 1500 privatannonser for bunader og festdrakter på finn.no, hvorav 357 har blitt publisert siden 1. mai.

Det kan være flere grunner til at folk selger bunaden sin.

- Det kan hende at noen har lagt på seg litt siden sist 17. mai og er nødt til å kjøpe ny. Blant annet har jeg sett at noen annonserer for at bunaden selges grunnet noen nye «bilringer» rundt magen, sier Kallum.

Stor interesse
Interessen for det tradisjonelle plagget er det ingenting å utsette på.

- Det er det klart mest populære søket på finn.no forrige uke med 106 414 søk, sier Kallum.

Bunader er som kjent ikke det rimeligste plagget man kan kjøpe, og det er mulig å spare litt penger på å kjøpe brukt.

- I forkant av den store bunadsdagen, 17. mai, blir nok folk litt nasjonalromantiske. De som ikke har bunad, får kanskje ekstra lyst på dette nå. Det store antallet søk tyder på det. I tillegg er det sikkert en del som trenger tilbehør, og folk vet at det er mye å spare på å handle brukt, sier Ole Ullereng, direktør i FINN torget.

50 000 kroner
En titt på annonsene viser at det er veldig mye forskjellig som selges. Bunader og utstyr fra hele landet er representert, i ulike størrelser og priskategorier. En Numedalsbunad med diverse tilbehør er for øyeblikket den dyreste på Finn, med en pris på 50 000 kroner.

En festdrakt til barn ser ut til å være blant de rimeligste, med en pris på 200 kroner.

Er du derimot på utkikk etter en bunad til din firbente venn, er dette mulig å anskaffe til en pris av 99 kroner, ifølge en av annonsene.

Dagbladet har vært i kontakt med flere av privatpersonene som selger bunaden sin, og de bekrefter at det er stor interesse for den folkekjære festdrakten.

- Det har vært veldig mye pågang, og veldig mange er interessert i å kjøpe bunaden min. Det er klart at det kan settes i sammenheng med at 17. mai og konfirmasjoner er rett rundt hjørnet, sier Oda Waage (22), som selger sin vestfold-bunad.

Dårlig tid
Flere andre selgere bekrefter også at bunader selges som varmt hvetebrød, og at det ikke er et hinder at de koster flere tusen kroner.

Og har du enda ikke sikret deg drømmebunaden, må du handle raskt, skal vi tro finn-direktøren.

-De som kvitter seg med bunaden, treffer mange kjøpere på denne tiden. Men nå begynner det å haste, enten du er kjøper eller selger. Det er jo bare halvannen uke igjen til 17. mai, sier han.