Nasjonale prøver på avveie:

Nasjonale skole­prøver spres via Snapchat i Sverige

Dette er andre gang på kort tid at nasjonale prøver spres blant elever via Snapchat.

SNAPCHAT: Nasjonale prøver i Sverige spres blant elever på Snapchat. Dette er andre gang på kort tid.     AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
SNAPCHAT: Nasjonale prøver i Sverige spres blant elever på Snapchat. Dette er andre gang på kort tid. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En prøve i biologi som er felles for grunnskoler i Sverige, spres blant skoleelever over hele landet, melder Expressen. Skoleverket bekrefter at prøven har kommet ut fra en stockholmsskole mandag.

I løpet av mandag kveld spredde bildene av prøven seg raskt ut av Stockholm og til blant annet Gøteborg.

En skoleelev Expressen har snakket med sier at stort sett «hele» Stockholm har prøven, og at den sprer seg til Gøteborg og ned mot Skåne.

- Det er sjokkerende at det kan skje. Vi skal egentlig ikke ha prøven før om to uker. Jeg som elev burde kanskje være glad, men det er ikke rettferdig på noen måte, sier 15-åringen, som ønsker å være anonym, til Expressen.

Biologiprøven er den andre nasjonale prøven som lekkes ut i Sverige de siste ukene.

På grunn av usikkerhet rundt om elever hadde sett prøven eller ikke, får de 150 elevene på skolen det gjaldt, en ny prøve som skal erstatte den allerede gjennomførte prøven.

- Kan aldri garantere

I Norge var det en lekkasje i 2005 av en nasjonal prøve, der leseprøven ble spredt på sosiale medier.

- Nå er prøvene elektroniske, og alle må logge seg inn med navn og personlig brukerkonto, sier Trine Oskarsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsdirektoratet.

- Er sosiale medier en utfordring når prøver skal gjennomføres?

- Vi kan aldri garantere, men vi har gode systemer med høy sikkerhet, og sporingsmuligheter dersom noe skulle skje, sier hun.

Ulikt formål

Formålet med nasjonale prøver i Sverige og Norge er ulike. De svenske nasjonale prøvene er en del av den endelige karaktersettingen for en elev, og gjennomføres på våren som en oppsummering av hva eleven har lært.

I Norge gjennomføres de nasjonale prøvene på høsten for å finne ut hva eleven kan før man legger en plan videre. Resultatene brukes altså som et verktøy for bedre undervisning og for å heve kvaliteten på skolen og i kommunen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer