Helseministeren:

Nasjonale tiltak forlenges

Fordi det fremdeles er usikkert hvordan smittesituasjonen har utviklet seg i påskeuka, har helseminister Bent Høie valgt å forlenge de nasjonale tiltakene.

BEKYMRA: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier til NRK at han er bekymra for økende smitte etter påskeferien. Foto: Lise Åserud / NTB
BEKYMRA: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier til NRK at han er bekymra for økende smitte etter påskeferien. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 115 000 +506
innlagt115 +6
døde 757
påvist smittet 156 000 000+869.8K
døde 3 260 000 +14.2K
Se mer

De inngripende tiltakene som ble innført nasjonalt før påske skulle i førsteomgang vare til 12. april, men er nå forlenget til 14. april. Det sier Høie til NRK. Bakgrunnen er at smitteutviklingen i påska foreløpig er for usikker.

- Det er fordi vi nå har behov for å få mer kunnskap og data om hvordan smitteutviklingen har vært gjennom påska, sier han til kanalen.

Det betyr at det blant annet at det blir ytterligere to dager med skjenkestopp landet over.

Vil at flere tester seg

Høie sier til NRK at han vet at beslutningen vil vekke reaksjoner, men at helsemyndighetene rett og slett trenger noe mer tid til å se an situasjonen. Erfaringsmessig tar det noen dager, sier han.

- Ikke minst at flere tester seg før vi ser hva som er det reelle situasjonen, legger Høie til.

Til Dagbladet sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet det ligger faglig støtte bak beslutningen om å forlenge tiltakene.

- Vi vil gjerne ha bekreftede tall etter påska for å se an smittesituasjonen enda grundigere. Hovedgrunnen til dette er at smittetallene vi har fått gjennom påskeukea er litt usikre. Vi vet for eksempel at færre tester seg i påska. Derfor trenger vi uka etter påske for å være helt sikre, sier Guldvog.

FHIs ukesrapport for uke 12 - altså uka før påske, viste at smitten i Norge hadde flatet ut. Flere steder, blant annet i Oslo, hadde smitten også gått nedover. R-tallet ble da beregnet til å ligge på 1,0 for landet samlet.

SMITTEVERN: Flere tusen personer samlet seg lørdag 3. april i Stuttgart for å demonstrere mot tyske coronatiltak. Politiet sier de fleste ikke følger smittevernreglene. Video: Twitter/@G_P_L_M. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Vanskelig å tolke

Avdelingsleder Line Vold i FHI var imidlertid klar overfor Dagbladet på at smittetallene fortsatt er for høye, og må ytterligere ned.

- At R-tallet ligger på 1 på landsbasis, betyr jo at antallet smittede ligger stabilt. Insidensen, altså antall smittede, er fortsatt høy, så vi ønsker lavere antall smittede, og også nedgang i sykehusinnleggelser. Vi ønsker at denne utviklingen skal snu, og det er det jo tegn til at den gjør. Men det er viktig å huske på at dette kan variere fra uke til uke, så vi ønsker at denne utviklingen fortsetter.

Gjennom påska, med mange røde dager, vil det kunne bli vanskelig å tolke tallene, sa Vold. Dette fordi både testing og registrering kan ta lengre tid på slike dager - slik man også har sett i helgene.

- Og noen vil kanskje flytte på seg og utsette testen i forbindelse med påska. Det kan påvirke tallene. Vi vil derfor sannsynligvis se hvordan påska har gått med tanke på smitteutvikling litt ut i neste uke, sa hun.

Regjeringens nasjonale tiltak

Dette er reglene:

* Det blir forbudt med skjenking av alkohol over hele landet.

* Det blir forbudt med innendørs organiserte idretts- og fritidsaktiviteter for voksne, med unntak av profesjonelle toppidrettsutøvere.

* Treningssentre stenges, men kan ha åpent for innbyggerne i kommunen, for rehabilitering, individuell trening og behandling.

* Svømmehaller skal stenges, men kan ha åpent for blant annet barn på svømmetrening og personer som trenger bassenget til rehabilitering.

* Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud blir stengt.

* Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser det er praktisk mulig.

* Personer som returnerer til Norge etter unødvendige utenlandsreiser, må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell og kan ikke teste seg ut på dag nummer tre som i dag.

* Regjeringen anbefaler at alle planlagte arrangementer avlyses. Hvis arrangementer ikke kan utsettes, gjelder disse reglene:

* Innendørs tillates 20 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser.

* Innendørs tillates 50 personer på idrettsarrangementer for personer under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune.

* Utendørs tillates kun 50 personer på arrangementer.

* Det blir tillatt med 50 personer i begravelser og bisettelser når det benyttes faste tilviste plasser.

Dette er anbefalingene:

* Énmeteren blir nå til tometeren. De som du hittil har holdt minst én meters avstand til, må du fra nå av holde minst to meters avstand til.

* Maks to gjester på besøk.

* Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk. De som bor alene og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.

* Ha få kontakter og de samme over tid. Du bør begrense den sosiale kontakten mest mulig.

* Bruk av munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meters avstand.

* Bare benytte seg av kjøpesentre og varehus i hjemkommunen.

* Alle reiser som ikke er nødvendige, bør utsettes med disse unntakene:

* Reiser til og fra arbeid når det ikke er mulig med hjemmekontor.

* Reiser hjem til familien for studenter uten familie der de studerer.

* Reiser til hytte og fritidsbolig sammen med egen husstand.

* Det er tidligere bestemt at det skal være digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler fra og med 6. april. Dette fremskyndes nå til 25. mars og varer til 14. april.

(Kilde: NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer