Nasjonalforsamlingen i Egypt oppløses

Knuser landets demokrati.

DEMONSTRERER: Egyptiske demonstranter protesterer mot at den omstridte presidentkandidaten Ahmed Shafiq får stille opp i helgas presidentvalg. Foto: EPA/KHALED ELFIQI
DEMONSTRERER: Egyptiske demonstranter protesterer mot at den omstridte presidentkandidaten Ahmed Shafiq får stille opp i helgas presidentvalg. Foto: EPA/KHALED ELFIQIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I formiddag avgjorde dommerne i Høyesterett at den omstridte presidentkandidaten Ahmed Shafiq får stille opp i helgas presidentvalg mot Mohamed Mursi, kandidaten til Det muslimske brorskap.

Shafiq var Mubaraks mann og den styrtede presidentens siste statsminister og omtalte ham i sin tid som sin rollemodell.

Kastes ut Samtidig som Shafiq fikk grønt lys fra Høyesterett, vedtok de samme dommerne at det islamistledede parlamentet som ble valgt ved årsskiftet må oppløses umiddelbart.

Denne er eklæringen kom etter at Høyesterett først hadde diskvalifisert en tredjedel av medlemmene i nasjonalforsamlingen som parlamentsmedlemmer.

Dette er såkalte uavhengige kandidater som ikke stilte opp på partilister under valgene i desember og januar.

Flesteparten har tilknytning til og sympatier med Det muslimske brorskap, men flere av de mer sekulære demokratiforkjemperne fra Tahrir-plassen i Kairo i fjor befinner seg også på den nye svartelista.

OMSTRIDT: Demonstranter setter fyr på et portrett av presidentkandidat Ahmed Shafiq. Foto: AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
OMSTRIDT: Demonstranter setter fyr på et portrett av presidentkandidat Ahmed Shafiq. Foto: AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI Vis mer

Da hele vedtaket ble offentliggjort seint i ettermiddag, gikk det fram at hele valget på ny nasjonalforsamling var i strid med grunnloven, fordi et system med uavhengige kandidater «ikke gir like rettigheter for alle».

Det fører trolig til at det må avholdes nyvalg i Egypt.

Folk raser Det er ventet nye demonstrasjoner i Kairo og andre deler av Egypt etter avgjørelsen i Høyesterett. Avgjørelsen om at Shafiq får delta, kan tjene Mohamed Mursis kandidatur, men også føre til at flere boikotter valget.

Begrunnelsen til Høyesterett om å la Shafiq fortsette sin valgkamp, var at vedtaket før parlamentsvalget om at tidligere medlemmer av Mubarak-regimet ikke fikk stille opp, var «ukonstitusjonelt». Begrunnelsen er basert på den gamle Mubarak-grunnloven som etter planen skal endres av en ny grunnlovgivende forsamling.

Uklart Hva som vil skje nå er helt uklart. Lørdag og søndag velges en president, som ikke har noen ny grunnlov å styre etter eller som har fått noen dato for når han skal sverges inn. Militærrådet har sagt det vil gi fra seg makta 1. juli uansett, men det er det ikke alle som tror på.

Høyesteretts vedtak om å oppløse nasjonalforsamlingen må sanksjoneres av Egypts statsoverhode. I øyeblikket er det militærrådet som har den funksjonen. Så er spørsmålet om militærrådet tar denne avgjørelsen eller om de overlater det til den nyvalgte presidenten.

Uansett vil Egypt i tida framover være uten en fungerende nasjonalforsamling. Dermed vil hele demokratiutviklingen i Egypt bare være en farse.

MOTKANDIDATEN: Mohamed Mursi er kandidaten til Det muslimske brorskap. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih
MOTKANDIDATEN: Mohamed Mursi er kandidaten til Det muslimske brorskap. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih Vis mer

-Det har vært kaos og farse i atten måneder uansett, sier en av de tidligere parlamentsmedlemmene til Hosni Mubaraks parti, Mona Makrem Ebeid, sarkastisk  til tv-stasjonen Al Jazeera.

FÅR DELTA: En mann henger opp plakater av presidentkandidat Ahmed Shafiq, som nå får delta i presidentvalget. Foto: REUTERS/Suhaib Salem
FÅR DELTA: En mann henger opp plakater av presidentkandidat Ahmed Shafiq, som nå får delta i presidentvalget. Foto: REUTERS/Suhaib Salem Vis mer