RASENDE: Gemyttene kokte over i Moldovas hovedstad Chisinau i dag, etter at kommunistene vant valget. Foto: GLEB GARANICH/REUTERS/SCANPIX
RASENDE: Gemyttene kokte over i Moldovas hovedstad Chisinau i dag, etter at kommunistene vant valget. Foto: GLEB GARANICH/REUTERS/SCANPIXVis mer

Nasjonalforsamlingen stormet i Moldova

Folk er rasende etter at kommunistene vant valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasende demonstranter brøt seg gjennom politisperringer og stormet den moldovske nasjonalforsamlingen og presidentens kontor tirsdag.

Politiet forsøkte å stanse demonstrantene med vannkanoner, men klarte ikke å hindre at demonstrantene tok seg inn i parlamentsbygningen og knuste vinduer. Møbler og annet inventar ble kastet ut på gata og satt fyr på.

Mer enn 10 000 personer skal ha deltatt i demonstrasjonene, som senere forflyttet seg videre til bygningen der presidenten har sitt kontor.

Ifølge øyenvitner hadde demonstrantene tirsdag ettermiddag kontroll over bygningen.

Demonstrantene er rasende etter at kommunistene fikk flertall i helgens valg på ny nasjonalforsamling. Internasjonale observatører har bedømt valget som rettferdig.

Både demonstranter og opposisjonspolitikere krever imidlertid at valgene avholdes på nytt, og lover å fortsette protestene til kravet blir innfridd.

- Demonstrasjonene kan rettferdiggjøres fordi det ikke var så mange som stemte på kommunistene. Folk fikk stemme flere ganger, hevdet nestleder i Det liberale partiet, Dorin Chirtoaca.

Chirtoaca er også borgermester i hovedstaden Chisinau.

20 demonstranter og seks politifolk skal ha blitt skadd i sammenstøtene.

EUs utenrikspolitiske sjef, Javier Solana, uttrykte tirsdag ettermiddag bekymring for urolighetene.

- Jeg ber begge sider om å avstå fra vold. Angrep på regjeringsbygg er uakseptabelt, understreket sa han.

(NTB)