- Nasjonalgalleriet bør ta inngangspenger

Direktørene for Fram-museet, Kon-Tiki Museet og Norsk Sjøfartsmuseum mener at gratistilbudet fra Nasjonalgalleriet stjeler besøkende fra deres museer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En norsk offentlig utredning har slått fast at museer som får offentlig støtte, som hovedregel bør ta inngangspenger. Det finnes imidlertid enkelte som får unntak. Det mest prominente unntaket er Nasjonalgalleriet, som har noe over 300.000 besøkende årlig.

De tre klagende direktørene samlet seg i fjor om et brev som ble sendt til flere departementer. I brevet skrev de at staten driver illojal konkurranse, men møtte liten forståelse for synet. Også i sommer er Nasjonalgalleriet gratis.

- Vi mener det er konkurransevridende. I et dyrt land som Norge, vil turoperatører velge det billigste for sine busslaster med gjester. Og billigere enn gratis blir det ikke, sier direktør Kåre Berg ved Fram-museet til NTB.

Til tross for at mediene har meldt om gode besøkstall ved museene i vår, har flere museer over tid merket at besøket faller og konkurransen skjerpes.

Totalt meldte landets museer om en nedgang på 8 prosent i fjor.

Nasjonalgalleriet avviser

Assisterende direktør Sidsel Helliesen ved Nasjonalgalleriet tror ikke at besøkende velger museumstype ut fra pris. Hun mener at museene som klager er så forskjellige fra Nasjonalgalleriet at de ikke konkurrerer om det samme publikummet.

- Dessuten bør nasjonalskatter som Tiedemand og Gude og Munchs hovedverker være gratis, sier hun og sammenligner galleriet med bibliotekene som også er gratis.

- Folk skal kunne gå inn på innskytelse uten å tenke på at det koster penger, sier hun.

Videre peker hun på at det blir vanskelig å sette opp en billettluke i Nasjonalgalleriet. Hun mener vestibylen gjør dette nær umulig, og frykter opphoping av folk som ofte kommer i store grupper av gangen.

Dette er også en av årsakene til at Kulturdepartementet har sagt nei til inngangspenger.

Arkitekt uenig

Fram-museets Kåre Berg mener derimot at det er mulig å ta betalt på Nasjonalgalleriet. Han tok nemlig med Fram-museets arkitekt på befaring i vår.

- Jeg kan ikke skjønne at det er umulig å sette opp en diskré billettluke der, sier arkitekt Eigil Nansen, Fridtjof Nansens barnebarn.

At Fram-museet nettopp huser bestefarens polarskute, har ikke påvirket hans syn, mener Eigil Nansen.

- Jeg uttaler meg bare som arkitekt. Det er selvsagt mange andre hensyn å ta i en debatt om inngangspenger ved Nasjonalgalleriet som jeg ikke har forutsetning for å mene noe om, sier han til NTB.

Kåre Berg sier at saken får hvile i sommer, men at han vil arbeide videre med den i høst.

NTB

MISFORNØYD: I et dyrt land som Norge, vil turoperatører velge det billigste for sine busslaster med gjester. Og billigere enn gratis blir det ikke, sier direktør Kåre Berg (bildet) ved Fram-museet.