Nasjonalist i føringen etter Serbia-valg

Tomislav Nikolic vant første runde i presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ultranasjonalisten Tomislav Nikolic vant første runde i Serbias presidentvalg. Hva EU gjør de kommende ukene, kan bli viktig for hvem som til slutt går seirende ut.

Da 85 prosent av stemmene var telt opp etter søndagens valg, hadde Nikolic en oppslutning 39,6 prosent. Sittende president Boris Tadic, som er mer vennlig stemt mot Vesten og EU, hadde fått 35,5 prosent av stemmene.

Ingen av kandidatene har dermed fått absolutt flertall med over 50 prosent av stemmene, og det går mot en andre og avgjørende valgomgang i Serbia 3. februar mellom Nikolic og Tadic.

- Dette resultatet viser at neste runde vil bli svært uforutsigbar, understreker den politiske analytikeren Djordje Vukadinovic overfor nyhetsbyrået Reuters.

- EU viktig

Politisk direktør Kai Eide i Utenriksdepartementet mener EUs politikk de kommende ukene kan bli viktig for hvem Serbias velgere vil ha som president.

Klar på bordet og ferdig forhandlet ligger avtalen om integrasjon mellom EU og Serbia. Bare underskriftene mangler.

- Det er et veldig viktig bidrag om europeerne bringer den prosessen videre i de to ukene som ligger foran oss fram mot andre valgomgang, sier Eide til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer