Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonalist i føringen etter Serbia-valg

Tomislav Nikolic vant første runde i presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ultranasjonalisten Tomislav Nikolic vant første runde i Serbias presidentvalg. Hva EU gjør de kommende ukene, kan bli viktig for hvem som til slutt går seirende ut.

Da 85 prosent av stemmene var telt opp etter søndagens valg, hadde Nikolic en oppslutning 39,6 prosent. Sittende president Boris Tadic, som er mer vennlig stemt mot Vesten og EU, hadde fått 35,5 prosent av stemmene.

Ingen av kandidatene har dermed fått absolutt flertall med over 50 prosent av stemmene, og det går mot en andre og avgjørende valgomgang i Serbia 3. februar mellom Nikolic og Tadic.

- Dette resultatet viser at neste runde vil bli svært uforutsigbar, understreker den politiske analytikeren Djordje Vukadinovic overfor nyhetsbyrået Reuters.

- EU viktig

Politisk direktør Kai Eide i Utenriksdepartementet mener EUs politikk de kommende ukene kan bli viktig for hvem Serbias velgere vil ha som president.

Klar på bordet og ferdig forhandlet ligger avtalen om integrasjon mellom EU og Serbia. Bare underskriftene mangler.

- Det er et veldig viktig bidrag om europeerne bringer den prosessen videre i de to ukene som ligger foran oss fram mot andre valgomgang, sier Eide til NTB.

- Mange føler at de er blitt utsatt for et kraftig trykk når det gjelder Kosovo, men at EU har nølt når det gjelder integrasjonsprosessen, fremholder han.

Svein Mønnesland, professor i slaviske studier ved Universitetet i Oslo, tror kanskje ikke det hjelper med integrasjonsgulroten fra EU. Det er Kosovos fremtidige status som er det altoverskyggende spørsmålet i Serbia, mener han.

Avgjørende valg

- Serberne opplever at dette er et avgjørende, nesten skjebnesvangert valg. Det har aldri vært en så høy valgdeltakelse tidligere, verken ved parlamentsvalg eller ved presidentvalg, sier Mønnesland.

Over 60 prosent av landets 6,7 millioner stemmeberettigede deltok i søndagens valg, noe som er svært høyt i Serbia.

Valganalytikere tolker den høye valgdeltakelsen som en utbredt frykt blant liberale serbere for at en seier til Nikolic vil bety en stans i reformer og komplisere Serbias ferd mot et EU-medlemskap.

Men velgerne ville det tydeligvis annerledes.

- Jeg stemte for en bedre fremtid, for Nikolic, sa 47 år gamle Nada Bilandzic, etter at hun hadde avgitt sin stemme.

- Jeg er sikker på at Nikolic er den eneste som kan åpne fabrikker og få økonomien på fote igjen, forklarte Bilandzic til Reuters.

- Forandringer

Nikolic, lederen for Det radikale parti som støttet Slobodan Milosevic under krigene på 1990-tallet, sier han vil starte valgkampen fram mot 3. februar umiddelbart.

- Neste runde vil være avgjørende og bringe med seg alle de nødvendige forandringene i Serbia, sa Nikolic søndag kveld.

Tadic ga på sin side uttrykk for stor tro på at de serbiske velgerne i neste runde vil velge «en europeisk fremtid».

- Seieren 3. februar vil være historisk. Vi vil ikke gi opp kampen om Kosovo, og vi vil ikke gi opp den europeiske veien vi har valgt, sa Tadic.

I tillegg til Tadic og Nikolic stilte ytterligere sju kandidater opp i presidentvalget, men ingen av disse kandidatene hevdet seg i toppen.

Statsminister kan avgjøre

Hvem av kandidatene statsminister Vojislav Kostunica, som selv er nasjonalist, velger å støtte fram mot neste runde, er helt åpent. Trolig gjør han ikke sin beslutning kjent før tett opp mot andre valgomgang.

- Det som blir avgjørende, er hvem av kandidatene som får støtte av statsminister Vojislav Kostunica, sier Svein Mønnesland til NTB.

- Men jeg tror Tadic vinner andre omgang. Det er samme situasjonen som ved forrige presidentvalg. Samme forholdet og Tadic vant i neste omgang. Men da hadde de ikke Kosovo-spørsmålet, understreker han.

15. februar, altså etter andre runde i presidentvalget, er antydet som datoen da Kosovo vil erklære uavhengighet fra Serbia.

(NTB)

FEIRET MED KAKE: Tomislav Nikolic vant første runde i presidentvalget i Serbia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media