Nasjonalist skulle kopiere Anders Behring Breivik

Skulle utløse bilbombe på fire tonn utenfor nasjonalforsamlingen i Warszawa. Forbildet skal ha vært Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge kilder med nær kjennskap til etterforskningen hadde mannen planer om å kopiere metodene som ble brukt av Anders Behring Breivik under terrorangrepet i Oslo 22. juli. Han skal ha planlagt å utløse en bilbombe på fire tonn utenfor nasjonalforsamlingen i Warszawa, skriver nyhetsbyrået reuters.com.

Det var analyser av Breiviks kontakter i utlandet som førte polske etterforskere til den mistenkte, opplyste Polens statsminister Donald Tusk på en pressekonferanse tirsdag.

- Han hadde tenkt å detonere bomben utenfor parlamentet, helst hvis statsministeren og presidenten var tilstede, sier Piotr Krason fra polske påtalemyndigheter på en pressekonferanse tirsdag.

- Den mistenkte tilhører ikke en politisk gruppe eller et parti. Han hevder at han handlet ut fra nasjonalistiske, antisemittiske og fremmedfiendtlige motiver, opplyste Piotr Krason.

Mannen har ikke forsøkt å skjule «sin fascinasjon for Breivik», ifølge Tusk, skriver NTB.

- Fire tonns bombe Mannen skal ha planlagt å utløse en bilbombe på fire tonn utenfor nasjonalforsamlingen i Warszawa. Han har allerede utført en prøvesprengning, som politiet har videoopptak av.

Påtalemyndigheten opplyser at den mistenkte mannen arbeider for et universitet i byen Krakow sør i landet. Han skal ha skaffet seg et lite lager med eksplosiver, våpen og fjernstyrte utløsere, og han skal også ha forsøkt å rekruttere flere personer til å gjennomføre planen.

- Det slo oss aldri at en som jobbet på vårt universitet kunne være innblandet i noe slikt. Det var ingen indikasjoner på dette, sier rektor Roman Sady ved universitetet i Krakow.

Prøvesprengning Et videoopptak viser ifølge politiet prøvesprengningen som mannen gjennomførte, og som laget et stort krater i bakken. Mannen skal også ha drevet undersøkelser i nabolaget rundt nasjonalforsamlingen Sejm.

Polen har aldri blitt utsatt for terrorangrep i sin moderne historie, men befolkningen er dypt splittet mellom de som kjemper for liberale verdier og de som mener at landes myndigheter neglisjerer landet katolske røtter og verdier og gir etter for utenlandsk innflytelse.

Tidligere i november samlet høyrenasjonalister seg i hovedstaden Warszawa for å demonstrere mot myndighetene. Protesten utartet idet demonstrantene kastet stein mot politiet, skriver NTB.

SPRENGES: Nasjonalforsamlinga i Polen skulle sprenges. Foto:  REUTERS/Scanpix.
SPRENGES: Nasjonalforsamlinga i Polen skulle sprenges. Foto: REUTERS/Scanpix. Vis mer