Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonalistfest i Nittedal i natt

NITTEDAL (NTB): Politiet valgte å la nasjonalistene få feire nyttårsaften i fred på Folkets Hus i Nittedal i Akershus. I Oslo var antirasister klar for å møte nasjonalistene dersom de skulle komme til hovedstaden i løpet av natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen 100 personer fra det nasjonalistiske miljøet på Østlandet og gjester fra Sverige, Danmark, Tyskland og Canada var tilstede i Folkets Hus, som ble leid under påskudd av et 30-årslag. 15 personer fra den nasjonalistiske gruppen Viking Oslo hadde ansvaret for vaktholdet. Gjennom inngangsdøren var blant annet en ung mann i Jugend-uniform å se.

Tre talsmenn kom ut og snakket med pressen, en uvanlig handling i forbindelse med slike nasjonalistarrangementer.

Det amerikanske bandet Max Resist var hentet inn for anledningen, og de sa til pressen at de var stolte over å få komme til Norge og hjelpe frem den hvite bevegelsen gjennom Europa.

Ved 01.15-tida var festen over, uten episoder av noe slag og deltakerne dro hver til sitt, opplyser vaktsjef ved Romerike politikammer, Reidar Vikane til NTB. Politiet foretok ikke kroppsvisitasjon av deltakerne for å undersøke om noen hadde våpen, sier han.

Ville fjerne dem

Da utleieren nyttårsaften ble orientert om hvem som hadde leid lokalet, sa han imidlertid opp leiekontrakten og forsøkte å få nasjonalistene til å gi opp sine konsert- og festplaner. Han anmodet politiet om bistand for å få fjernet dem, og det ble vurdert av politiet.

- Vi etterkom ikke anmodningen fordi det ville legge beslag på for store ressurser, sier politiadvokat Tom Danielson ved Romerike politidistrikt.

- Så lenge nasjonalistene skikket seg bra, så vi ingen grunn til å jage dem. Men vi holdt øye med festen fra lensmannskontoret som ligger like ved siden av, og vi inspiserte også lokalene, sier han.

Ved 20.45-tiden gikk fire politimenn inn i lokalet. Ifølge nasjonalistenes talsmenn var politiets formål å undersøke om nasjonalistene hadde skjenkebevilgningene i orden, hvilket de hadde. Politiet kom ut igjen og bekreftet overfor NTB at nasjonalistene skulle få bli.

På forhånd var det stor usikkerhet om hvor nasjonalistenes planlagte konsert skulle avholdes. Antirasistmiljøet i Oslo var i går i hektisk aktivitet for å finne dem. Det var ventet at de ville demonstrere utenfor festlokalet.

Utsiling

Politimannskaper var blant annet plassert på Gjelleråsen et stykke fra Folkets Hus, der de kontrollerte biler for å hindre antirasister i å komme fram til nasjonalistene. Nasjonalistenes talsmenn bekreftet selv at de samarbeidet med politiet i gjennomføringen av denne utsilingen.

- Vi har et glimrende samarbeid med politiet, sa en av talsmennene.

Han opplyste at han er fra Nittedal, og om nasjonalistmiljøet der, kunne han si: Det gror!
I Oslo gjorde anti-rasister seg klare til å ta i mot eventuelle nasjonalister utenfor Oslo Sentralstasjon. En anonym talsmann for miljøet rundt Cafe Blitz sier til NTB at de ikke vil tillate nasjonalistene å marsjere i Oslos gater. Han legger til at antirasistene er skuffet over at nasjonalistene fikk gjennomføre festen.
(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!